Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τεράστια καταστροφή – Εκκενώνονται οι γύρω περιοχές – Kαιγονται σπίτια και αυτοκίνητα – Δείτε αποκλειστικά βίντεο του ZNEWS
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τεράστια καταστροφή – Εκκενώνονται οι γύρω περιοχές – Kαιγονται σπίτια και αυτοκίνητα – Δείτε αποκλειστικά βίντεο του ZNEWS

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τεράστια καταστροφή – Εκκενώνονται οι γύρω περιοχές – Kαιγονται σπίτια και αυτοκίνητα – Δείτε αποκλειστικά βίντεο του ZNEWS

Απανωτά τα μηνύματα από το 112 - Πυκνός καπνός πάνω από την Αττική

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Το πρώτο μήνυμα της ΓΓΠΠ ανέφερε:

«Επείγουσα ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 03-08-2021, 14.25. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, το θετικό είναι ότι δεν φυσάει δυνατός αέρας κάτι που αφήνει ελπίδες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι έγιναν και αρκετές εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προήλθαν κάτι που θα διευκρινιστεί αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

https://streamable.com/xzbslw

Update: Έκλεισε η Εθνική οδός στο ύψος της Λυκόβρυσης

https://streamable.com/94lx9n

Νέα εξέλιξη – Εκκενώνεται ο οικισμός στις Αδάμες

Μία από τις περιοχές που απειλούνται από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Βαρυμπόμπη είναι οι Αδάμες, για τον οποίο μάλιστα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί, καθώς η φωτιά έχει περάσει τον κεντρικό δρόμο.

https://streamable.com/4q843g?fbclid=IwAR2r2N7ZEirS0xJpkSLxGpdVAzcICn2TxEK2wFbXWlFOezlIEpw-UoZxQyI

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στους δρόμους των γύρω περιοχών και ενημερώνουν τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Δείτε βίντεο του ZNEWS από την περιοχή που φλέγεται

https://streamable.com/l4cw11

https://streamable.com/xb5eqn

Εκκενώνονται σπίτια στη Βαρυμπόμπη

Εκκενώνονται σπίτια στην περιοχή της Βαρυμπόμπης λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ενισχύονται και πάλι οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης επιχειρούν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Μήνυμα 112 για πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη

Νέο μήνυμα από το 112 για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες εστάλη πριν από λίγα λεπτά. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας».

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης τα άλογα

Περιοχή με πολλούς ιππικούς ομίλους είναι η Βαρυμπόμπη η οποία φλέγεται. Οι αρμόδιοι κάνουν αγώνα για να σώσουν τα άλογα από τη φωτιά, ενώ κάποια από αυτά, περίπου 20, αφέρθηκαν ελεύθερα και έχουν φτάσει μέχρι την πλατεία.

Ώρα 18:14 – Θρίλερ με εγκλωβισμένους αστυνομικούς και πολίτες

Η ΓΓΠΠ με νέο της μήνυμα ενημέρωσε τους κατοίκους των Θρακομακεδόνων να εκκενώσουν την περιοχή, μετά τις Αδάμες και φυσικά την Βαρυμπόμπη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μια νεαρή γυναίκα ενημέρωσε την αστυνομία για ζευγάρι ηλικιωμένων που είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να μπει και η ίδια στο περιπολικό για να δείξει στους αστυνομικούς που βρίσκονται οι δύο άνθρωποι.

Σε νέα σύνδεση, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός εγκλωβίστηκε μαζί με τους ηλικιωμένους, ωστόσο σύμφωνα με τον ρεπόρτερ Μιχάλη Τεζάρη, πολίτες και αστυνομικοί έχουν εγκλωβιστεί σε σημείο και ζητούν από εναέρια μέσα να ρίξουν νερό για να μπορέσουν να φύγουν.

Δείτε νέα βίντεο του ZNEWS

https://streamable.com/p2ucph

https://streamable.com/e5ri8a

Στάχτη σπίτια και αυτοκίνητα

Στάχτη έχουν γίνει περιουσίες και αυτοκίνητα στη Βαρυμπόμπη εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που καίει ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης, όπως μεταφέρει το MEGA.

Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα 7 άνθρωποι

Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251, αναφέρει το ΑΠΕ.

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ.

Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, μία μηχανή, ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα.

Ώρα 20:15 – Μήνυμα εκκένωσης και για τις Αχαρνές

Μετά τις Αδάμες, τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη, η ΓΓΠΠ έστειλε μήνυμα στους κατοίκους να εκκενώσουν και την περιοχή προς Αχαρνές.

 Διεκόπη η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής

Την ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Καπανδρίτι – Λυκόβρυση και στα δυο ρεύματα, λόγω πυρκαγιάς στο ύψος της Βαρυμπόμπης, διέταξε η τροχαία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Οδός.

Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης), ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Ημικόμβο Καπανδριτίου.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

Ώρα 20:40 – Δείτε τις τελευταίες προσπάθειες κατάσβεσης των εναέριων μέσων

https://streamable.com/gk2p4t

https://streamable.com/wxvitl

Ώρα 21: 30 – Έκτακτη ενημέρωση Νίκου Χαρδαλιά

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών.

Είπε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, ότι 40 μέτωπα είναι ανοικτά και επισήμανε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη.

Ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδώνες. Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, προσέθεσε.

Περίπου 200 άλογα έχουν μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας

Συνεχίζεται η προσπάθεια απομάκρυνσης των αλόγων που βρέθηκαν σε κίνδυνο από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, ενώ παράλληλα γίνεται και προσπάθεια συγκέντρωσης των αλόγων που κατάφεραν να διαφύγουν από ιππικούς ομίλους για να αποφύγουν τον κίνδυνο και εθεάθησαν να τρέχουν ελεύθερα, ακόμα και μέσα στην πλατεία της Βαρυμπόμπης.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Λίλιαν Ντιντή, ήδη έχουν μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου περίπου 200 άλογα και δεκάδες άλλα βρίσκονται μέσα σε φορτηγά αλόγων και είναι καθ’ οδόν. Το έργο της μεταφοράς είναι δύσκολο καθώς κλείνουν συνεχώς οι δρόμοι κι έτσι η Ομοσπονδία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν για παράδειγμα άλογα σε φορτηγά που δεν μπορούν να διασχίσουν την Κύμης που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Δεκελείας και πρέπει να πάνε μέσα από Αχαρνές, από Μενίδι. Ελπίζουμε σήμερα το βράδυ να ολοκληρωθεί η μεταφορά των αλόγων στο Μαρκόπουλο», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ντιντή.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια περισυλλογής των ελεύθερων αλόγων. Ήδη, έχουν ειδοποιηθεί και έχουν προσεγγίσει και διασώσει κάποια άλογα και ταυτόχρονα η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, απευθύνει έκκληση σε όποιους πολίτες βλέπουν ένα ελεύθερο άλογο να καλούν στο τηλέφωνο 22990-49350 προκειμένου να στέλνεται φορτηγό μεταφοράς ζώων καθώς και κάποιος ειδικός για να γίνεται η περισυλλογή του ζώου.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ντιντή τα άλογα μόλις φτάσουν στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου δέχονται την φροντίδα κτηνιάτρων και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματισμένα άλογα.

Για την απομάκρυνση των αλόγων που βρέθηκαν σε κίνδυνο έγινε μεγάλη κινητοποίηση λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στέλιος Σταυρουλάκης του Αθλητικού Κέντρου Ιππασίας Βαρυμπόμπη.

*Το κείμενο ανανεώνεται

Πληροφορίες από ΑΠΕ