Γιγαντώνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί – Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 85 πολίτες από την παραλία
Κοινωνία

Γιγαντώνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί – Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 85 πολίτες από την παραλία

Γιγαντώνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί – Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 85 πολίτες από την παραλία

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα

Ανεξέλεγκτη είναι αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Εύβοια με αποτέλεσμα να εκκενωθούν πολλοί οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών.

Δώδεκα οικισμοί μέχρι στιγμής εκκενώθηκαν: Ο Ρετσινόλακκος, το Καλαμούδι, η Χρόνια, η Σηπιάδα, οι Κουρκουλοί, η Σκεπαστή, η Δαμιά, ο Όσιος Δαυίδ, ο Κούλουρος, το Μαρούλι, οι Ροβιές και το Παλαιοχώρι.

Ήδη στις Ροβιές βρίσκεται ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ δραματική» και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «η φωτιά είναι μία ανάσα από τα σπίτια του χωριού και έχουμε υποχρέωση να σώσουμε του ανθρώπους πρώτα απ΄ όλα».

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πήραν νέο μήνυμα από το 112 να εγκαταλείψουν τις Ροβιές και το Παλαιοχώρι καθώς κινδυνεύουν πλέον άμεσα από τα μέτωπα της φωτιάς, ενώ έχει διακοπεί ο δρόμος για την ενίσχυση των δυνάμεων προς Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ που κινδυνεύει άμεσα αλλά και ο Δρυμώνας.

Πριν λίγο οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά, ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία, καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα χωριά Δαμιά και Παλαιοχώρι. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 85 πολίτες από την παραλία

Συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία του χωριού Ροβιές στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-“παντόφλα” “ΠΑΡΑΛΟΣ”.

Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους απομακρυνθέντες δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το Λιμενικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως να ζητήσουν την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα. Έως και αυτή τη στιγμή σκάφη του Λιμενικού περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή αναζητώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες παραλίες της Εύβοιας.

Πάνω από 30 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

Σε έκταση 30 χιλιομέτρων εκτείνεται το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια. 12 χωριά εκκενώθηκαν, 150 σπίτια κάηκαν, ενώ το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν 3 μοναχοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ