Γηροκομείο – Χανιά: Στο μικροσκόπιο οι περιουσίες των ηλικιωμένων – «Πούλησαν ακίνητο γυναίκας με άνοια»
Κοινωνία

Γηροκομείο – Χανιά: Στο μικροσκόπιο οι περιουσίες των ηλικιωμένων – «Πούλησαν ακίνητο γυναίκας με άνοια»

Γηροκομείο – Χανιά: Στο μικροσκόπιο οι περιουσίες των ηλικιωμένων – «Πούλησαν ακίνητο γυναίκας με άνοια»

Ως πληρεξούσιος εμφανίζεται η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται καταγγελίες για περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και υποχρεωτικές αλλαγές διαθήκης ηλικιωμένων που ζούσαν στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά.

Συγγενής ηλικιωμένης καταγγέλλει στο LIVE NEWS πως την ώρα που η υπέργηρη θεία της διέμενε στο γηροκομείο, κάποιοι «έχτιζαν παλάτια» εν αγνοία της.

«Έχει αλλάξει χέρια διότι το σπίτι ήταν στο δρόμο μου και το έβλεπα. Οπότε μια ωραία μέρα είδα να γίνονται οικοδομικές εργασίες οι οποίες γινόταν και τη νύχτα», δήλωσε στον Νίκο Ευαγγελάτο. «Κατέβαζαν πανιά και με ηλεκτρικό φως δούλευαν. Χτίστηκε εν ριπή οφθαλμού. Και κάποια στιγμή ξεφυτρώνει ένα υπέροχο σπίτι».

Το πολυτελές ακίνητο άνηκε σε μια ηλικιωμένη που έμενε στο γηροκομείο από το 2014-2017. Φαίνεται ότι πουλήθηκε σε συγγενικό πρόσωπο του εργολάβου που είχε αναλάβει τις εργασίες. Ως πληρεξούσιος εμφανίζεται η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι μεταβιβάστηκε σε κάποιον ο οποίος το έχτισε. Πλησίασα τον εργάτη και του λέω νοικιάζεται αυτό; Πόσο του λέω. Μου λέει δεν ξέρω και απαγορεύεται να πλησιάσετε», δήλωσε η ανιψιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ, τελικά πωλήθηκε έναντι μόλις 50.000 ευρώ. Και αυτά μάλιστα δόθηκαν ως μετρητά στην ηλικιωμένη που βρισκόταν στη δομή, με άνοια.

«Όταν πάσχεις από άνοια και σου δίνουν ένα χαρτί- λέω τώρα εγώ- και σου λένε υπέγραψε εδώ, όλα παίρνουν το δρόμο τους. Σάμπως και ήξερε τι υπέγραφε;»

H ηλικιωμένη έμεινε στο γηροκομείο την περίοδο 2014-2017 και σύμφωνα με την καταγγέλλουσα ανιψιά της, το εν λόγω σπίτι χτίστηκε το 2015. Πλέον, οι αστυνομικές έρευνες στρέφονται και στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί.

Ο κ. Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, Δικηγόρος Μητρόπολης, μίλησε στο LIVE NEWS δίνοντας την πλευρά της εκκλησίας.

«Ο άνθρωπος που σας έκανε την καταγγελία είναι κληρονόμος μιας μακαριστής σήμερα γερόντισσας η οποία ήταν άκληρη, είχε πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας σε συγγενείς της και δύο ακίνητα έμειναν με τη διαθήκη στην Μητρόπολη Μακεδονίας το ένα, και στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας το δεύτερο», ανέφερε.

«Τουλάχιστον δύο χρόνια πριν έγινε η διαθήκη, όταν η γυναίκα δεν είχε κανένα θέμα, είχε σώας τας φρένας, όταν η ίδια έχει προσφύγει στην εκκλησία κι επειδή οι συγγενείς της δεν δέχτηκαν να την γεροκομήσουν και ζήτησε τη βοήθεια της εκκλησίας προκειμένου να εισαχθεί σε μια δομή ηλικιωμένων. Τουλάχιστον δύο χρόνια πριν εισαχθεί στην εν λόγω δομή», διευκρίνισε, ενώ τόνισε ότι κανένας ιεράρχης δεν έχει καταστεί κληρονόμος της γερόντισσας.

Τι απαντά η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου

Στη χιονοστιβάδα καταγγελιών για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά απαντά η ιδιοκτήτριά του, Γεωργία Λιονάκη.

«Εγώ έχω βίντεο από την πρώτη φορά που μου έφεραν τη γυναίκα και θα δείξω το πρόσωπό της ότι ήταν το ίδιο όπως την έδειχνε αυτή στον Ευαγγελάτο. Αλλά όχι η νέα φωτογραφία».

Ο γιος του θύματος δήλωσε ότι η μητέρα του είχε χτυπήσει και την άφηναν να πεθαίνει για τρεις μέρες.

«Για τη γυναίκα που έγινε η εκταφή δεν βρήκαν τίποτα. Αυτό δεν είναι ψέμα. Όλα αυτά που λένε ότι τους κακοποιούμε κλπ, όταν ήρθαν και μου έκαναν έλεγχο γιατί δεν βρήκαν τίποτα;»

https://streamable.com/qkbppi