Η αιθαλομίχλη “έπνιξε” τα Γιάννενα
Κοινωνία

Η αιθαλομίχλη “έπνιξε” τα Γιάννενα

Η αιθαλομίχλη “έπνιξε” τα Γιάννενα

Τι συστήνει η Περιφέρεια Ηπείρου στους πολίτες;

“Κόκκινο” χτύπησαν οι τιμές της αιθαλομίχλης που μετρήθηκαν από τον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου τις τελευταίες ημέρες.

Τα νούμερα έδειξαν υπέρβαση της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, κυρίως την χθεσινή ημέρα, όπου η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε το όριο των 100 μg/m3, φτάνοντας τα 105 μg/m3, με αυξημένες τιμές κυρίως τις βραδινές ώρες.

Η Περιφέρεια Ηπείρου προειδοποιεί τους πολίτες με ανακοίνωσή της:

«Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν, ιδιαίτερα τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, “Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια” του ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013, απαιτείται η ενημέρωση του πληθυσμού για την λήψη μέτρων προφύλαξης».

Η ανακοίνωση απευθύνεται ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, αλλά φυσικά και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση ή την δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. ‘Ατομα με άσθμα, μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Τέλος, κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις έχουν ισχύ για το Δήμο Ιωαννιτών από σήμερα Τετάρτη 18/12 και ώρα 12:00 ως την Παρασκευή 20/12 και ώρα 12:00, όπου  θα επανεκτιμηθέι η κατάσταση.