Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης είναι έτοιμη
Κοινωνία

Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης είναι έτοιμη

Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης είναι έτοιμη

Η σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Προσφυγικού Πολιτισμού ή αλλιώς Κιβωτού της Ρωμιοσύνης παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Πολλοί διάσημοι που τους ενώνει η αγάπη τους για την ΑΕΚ θα είναι μέλη της Κιβωτού.

Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του νέου γηπέδου τη ΑΕΚ “Αγιά Σοφιά” και για το λόγο αυτό στην παρουσίαση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Δημήτρης Μελισσανίδης. Πρόκειται για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ένα έργο που έχει σκοπό να αποτελέσει χώρο σεβασμού και μνήμης στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και εξαναγκάστηκαν στην προσφυγιά.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, οι απόγονοι των Προσφύγων θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΠΑΕ ΑΕΚ για τη διάθεση των κειμηλίων τους, προκειμένου να εκτεθούν σε αυτό για τους επισκέπτες του και κυρίως τις νεότερες γενιές.

Τα μέλη της Κιβωτού είναι εξέχουσες προσωπικότητες, η κάθε μία στον τομέα της:

Πρόεδρος είναι η ιστορικός Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ, ενώ στην τιμητική επιτροπή θα βρίσκονται ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας. Μέλη της επιστημονικής επιτροπής θα είναι επίσης: ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου, ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, ο θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ηθοποιός και πολιτικός Άντζελα Γκερέκου, ο τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός, ο οικονομολόγος Θεόφιλος Καστανίδης, ο αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς, ο ζωγράφος Ιωάννης Μετζικωφ, ο διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ανδρέας Μπαλτάς, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Ουζούνογλου, η ιστορικός Αρχοντία Παπαδόπουλου, ο δάσκαλος Χάρης Σαπουντζάκης, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ Στελιος Σεραφείδης, ο καθηγητής ιστορίας Κώστας Φωτιάδης, ο ιστορικός Κυριάκος Χήνας και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Επίτιμος Πρόεδρος θα είναι ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος έστειλε και επιστολή αποδοχής της τιμητικής αυτής θέσης προς τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Εκεί τόνισε τη σημαντικότητα του Μουσείου στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, τόσο για λόγους ιστορικής μνήμης, όσο και για το ρόλο που μπορεί να παίξει στο «σήμερα» και το «αύριο» του τόπου.

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στο Δημήτρη Μελισσανίδη

“Αγαπητέ κ. Μελισσανίδη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί με την ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού χαρίζετε στους Έλληνες ένα πολύτιμο βήμα για την ανάδειξη του τεράστιου πλούτου και της μεγάλης συνεισφοράς της Μικράς Ασίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τη βαθιά πληγή του ξεριζωμού από την μητρική γη, το Μουσείο αυτό αποτελεί φόρο τιμής για όλους εκείνους που χάθηκαν ή που ξεριζώθηκαν από τα ιερά χώματα από τα οποία ξεκίνησε ο ελληνικός πολιτισμός πριν χιλιάδες χρόνια.

Η μεγάλη καταστροφή μας δείχνει ακόμα ανάγλυφα και το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο εμφύλιος διχασμός: Στο μεγάλο, το απόλυτο, το ειδεχθές και ανεπανόρθωτο έγκλημα εναντίον του εαυτού μας, που έκοψε για πάντα τα φτερά ενός λαού προικισμένου και άξιου να βρίσκεται στην πρωτοπορία των πολιτισμένων λαών της οικουμένης.

Ας σκύψουμε λοιπόν σ’ αυτόν τον μεγάλο καθρέφτη που θα είναι το νέο Μουσείο για να δούμε το πρόσωπό μας, μήπως στο μέλλον μπορέσουμε να διδαχθούμε από το παρελθόν μας, ώστε κάποτε αυτός ο βασανισμένος τόπος να καταφέρει να πάει μπροστά.

Η τιμή που μου κάνετε να μου προτείνετε να γίνω επίτιμος πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου αυτού, είναι μεγάλη. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, τόσο η ηλικία μου όσο και η υγεία μου δεν μου επιτρέπουν την ενεργό συμμετοχή μου. Αν όμως αυτή η τιμής ένεκεν παρουσία μου βοηθάει την επίτευξη ενός τόσο υψηλού στόχου, με μεγάλη συγκίνηση την αποδέχομαι.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι κάθε επιτυχία στο μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Μίκης Θεοδωράκης”