6 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας
Κοινωνία

6 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

6 ειδήσεις που θα απασχολήσουν τη μέρα σας

Τι συνέβη και τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο μέχρι στιγμής; Ποιες είναι οι ειδήσεις σήμερα;

Ειδήσεις

1. Με το σύνθημα “Αθήνα ψηλά” κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος για το δήμο Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης. Η ανακοίνωση έγινε παρουσία εκατοντάδων πολιτών σε εκδήλωση που έγινε στον Κεραμεικό. “Η Αθήνα δεν είναι απλώς σε κρίση. Είναι σε παρακμή και έχει ανάγκη από ένα ηλεκτροσόκ” δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του έδωσε και το στίγμα της στρατηγικής του, καλώντας τους Αθηναίους να συνυπογράψουν μία συμφωνία εμπιστοσύνης με βασικό στόχο τον “πολιτισμό της καθημερινότητας” που, όπως είπε, αποτελεί τη βάση της σχέσης του πολίτη με την πόλη.

2. Υπό εξέταση βρίσκεται ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019, προκειμένου να υπολογιστεί το υπερπλεόνασμα και να συμφωνηθεί το πώς αυτό θα δαπανηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Τα καλά νέα είναι ότι όπως δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις έξι χώρες στις οποίες ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί “καλό σημάδι”. Αντίθετα, το Eurogroup συμφώνησε  ότι η Ιταλία θα πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου και να τον παρουσιάσει εκ νέου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3. Ανιχνευτές ψεύδους προτίθεται να τοποθετήσει πιλοτικά στα σύνορα της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Λετονίας η Ε.E. σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Echos. Το λεγόμενο σύστημα iBorderCTRL θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματός Horizon 2020, που έχει στόχο “να επισπεύσει την κυκλοφορία στα σύνορα” και “να αυξήσει την ασφάλεια”, γράφει η γαλλική εφημερίδα. Πριν την άφιξή τους στα σημεία ελέγχου οι ταξιδιώτες θα πρέπει να απαντούν σε μια σειρά ερωτήσεις μπροστά από μια web κάμερα, σχετικές με την κατάσταση, την ταυτότητά τους και τους λόγους μετακίνησης. Το σύστημα θα αναλύει καθεμιά από τις απαντήσεις ώστε να ανιχνεύει από τις μικροεκφράσεις αν το άτομο απαντάει με ειλικρίνεια.

4. Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που αναθεωρεί τη νομοθεσία για τον έλεγχο της μετανάστευσης, επιτρέποντας σε περισσότερους ξένους εργαζόμενους να απασχοληθούν σε μια σειρά από κλάδους. Η κίνηση έρχεται την ώρα που το έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων. Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στους ξένους εργαζόμενους να καταθέτουν αίτηση για τις νέες βίζες που θα αφορούν μια σειρά κλάδων, από τη γεωργία και τις κατασκευές έως την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και τη νοσηλευτική.

5. Με μια ανάρτηση στο Instagram έληξε η σχέση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Matteo Salvini, με την τηλεοπτική star, Elisa Isoardi. H 35χρονη Isoardi ανάρτησε μια selfie των δυο τους στο κρεβάτι, όπου ο υπουργός διακρίνεται ημίγυμνος να κοιμάται και έγραψε ένα στίχο από το τραγούδι του Gio Evan: “Δεν θα μου λείψει αυτό που δίναμε ο ένας στον άλλον αλλά αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε δώσει. Με απέραντο σεβασμό για την πραγματική αγάπη που ήταν, σε ευχαριστώ, Matteo”.

https://www.instagram.com/p/BpyxUGrA_Hd/?utm_source=ig_web_copy_link

Η χρήσιμη είδηση της μέρας

Ανοίγει πιλοτικά στο κοινό το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης με δωρεάν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας. Το αναγνωστήριο διαθέτει περισσότερους από 2.500 τίτλους, που προέρχονται από 14 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους με μεγάλη εκδοτική παραγωγή ηλεκτρονικών τίτλων. Πρόκειται για μία νέα ψηφιακή υπηρεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone. Η διεύθυνση του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου είναι: ereading.nlg.gr

Πού θα πάτε, τι θα δείτε, τι θα κάνετε σήμερα;

Γιώργος Γαλίτης, Θανάσης Κουρλαμπάς -Photo: Γιώργος Σακκάς

Γιώργος Γαλίτης, Θανάσης Κουρλαμπάς -Photo: Γιώργος Σακκάς

Η φιλοσοφική νουβέλα του Λέοντος Τολστόι “Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς” ανεβαίνει για πρώτη φορά, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Αθήνα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30). Η νουβέλα βασίζεται στο αληθινό γεγονός του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος.

Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι. Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς, στην πρώτη τους συνεργασία, ξετυλίγουν όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους του διηγήματος.