Ηλεία: «Έγιναν μεγάλες προσπάθειες να μην φτάσει η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία και έτσι σωθήκαμε» λέει κάτοικος της περιοχής στο Znews
Κοινωνία

Ηλεία: «Έγιναν μεγάλες προσπάθειες να μην φτάσει η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία και έτσι σωθήκαμε» λέει κάτοικος της περιοχής στο Znews

Ηλεία: «Έγιναν μεγάλες προσπάθειες να μην φτάσει η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία και έτσι σωθήκαμε» λέει κάτοικος της περιοχής στο Znews

Και σεισμός μαζί με την πυρκαγιά

Σαν να μην ήταν αρκετή η καταστροφική φωτιά στην Ηλεία, ήρθε και σεισμός!

Σύμφωνα με την αναφορά του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, γύρω στις 12 το μεσημέρι σημειώθηκε σεισμική δόνηση που είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε εννέα χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά του Πύργου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 26 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Πύργου.

Λίγο αργότερα ακολούθησε και δεύτερη δόνηση.

Την ίδια στιγμή η φωτιά στην Ηλεία καίει την περιοχή Χελιδόνι.

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».

Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

Κινδύνεψαν τα χωριά γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο

To Ζnews επικοινώνησε με κάτοικο του χωριού Φλόκας, που βρίσκεται δυτικά και δίπλα στης Αρχαία Ολυμπίας και που χθες κινδύνευσε να καεί.

«Μας σώζει ότι βρισκόμαστε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Έγιναν μεγάλες προσπάθειες να μην φτάσει η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία και έτσι σωθήκαμε. Αν η φωτιά περάσει τον λόφο τότε θα καούμε κι εμείς και θα είναι ανεξέλεγκτη. Τα εναέρια μέσα έκαναν όλη τη δουλειά χθες και σήμερα καθώς οι δρόμοι είναι στενοί για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Πολλά χωριά ήταν πιο οργανωμένα μετά τη μεγάλη φωτιά του 2007 και διέθεσαν υδροφόρες. Όμως εμφανίζονταν ταυτόχρονα πολλές εστίες. Τι να πρωτοκάνουν οι πυροσβέστες» μας είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας υπόνοιες ότι υπάρχει δάκτυλος εμπρηστών.

Στις φωτογραφίες φαίνεται ξεκάθαρα πόσο κοντά έφτασε χτες η φωτιά στο χωριό:

Δύο πολίτες και δύο πυροσβέστες στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας

Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ώρα 19:13

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, «πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί».

«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά.»

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Με πλήροφορίες από ΑΠΕ