Ημέρα της Γυναίκας: 6 στις 10 εργαζόμενες στην Ελλάδα έχουν δεχτεί παρενόχληση
Κοινωνία

Ημέρα της Γυναίκας: 6 στις 10 εργαζόμενες στην Ελλάδα έχουν δεχτεί παρενόχληση

Ημέρα της Γυναίκας: 6 στις 10 εργαζόμενες στην Ελλάδα έχουν δεχτεί παρενόχληση

Τα σοκαριστικά στοιχεία μάλλον δεν αφήνουν περιθώρια για... γιορτή

Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Από τότε μέχρι σήμερα όμως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία δεν θα λέγαμε ότι έχει αναβαθμιστεί.

Την διαπίστωση αυτή κάνουν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη με σημερινό ποστ τους για την Ημέρα της Γυναίκας.

Διανύοντας πάνω από έναν αιώνα οι γυναίκες συνεχίζουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνία, στην οικονομία καθώς και να μάχονται κατά της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας στους χώρους εργασίας αλλά και οπουδήποτε αυτή υπάρχει.

Σοκαριστικά τα στοιχεία για την παρενόχληση στην εργασία

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα ισότητας, μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (συγκεκριμένα το 66.7%) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Τα θύματα όμως σπάνια προχωρούν σε καταγγελία, επιλέγοντας να υποφέρουν σιωπηλά εξαιτίας του φόβου.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 40% – 50% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους.

Όπως καταδεικνύουν στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Actionaid, συνολικά σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφο ή από κάποιον συγγενή τους ανέρχονται περίπου στο 35%, ενώ οι γυναίκες που δουλεύουν στην μαύρη εργασία χωρίς εργασιακά δικαιώματα αγγίζουν το 75%.

Αυτό που παρατηρείται ωστόσο είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των γυναικών που έχουν δεχτεί βία και παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Οι λόγοι ποικίλλουν, όμως σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας, Συνηγορίας και Εκστρατειών της ActionAid, Ασπασία Κάκαρη, είναι κυρίως γραφειοκρατικοί αλλά και κοινωνικοί καθώς αρκετές γυναίκες δεν αναφέρουν το περιστατικό βίας . «Δεν είναι εύκολο να παραδεχτούν αυτό που τους συνέβη, συχνά θεωρούν ότι φταίνε οι ίδιες και δεν το “μαρτυρούν” και κυρίως γιατί όλοι οι υπόλοιποι τις κάνουν να νιώθουν υπεύθυνες γι αυτό», σημειώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Κάκαρη.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην εργασία

 Όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην εργασία, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί φέτος είναι αρκετά ανησυχητικά.

«Οι γυναίκες ουσιαστικά επηρεάζονται περισσότερο από αυτή την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου στην εργασία γιατί παρέχουν και τα 3/4 της μη αμειβόμενης εργασίας σε όλο τον κόσμο κι αυτό κυρίως επιδεινώνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου πάρα πολλές γυναίκες δουλεύουν στην μαύρη αγορά χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες επηρεάζονται ακόμη περισσότερο και από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, κρίσης διότι αποτελούν το 80% των ατόμων που εκτοπίζονται και αυτό οφείλεται σε μία ακόμη ανισότητα ότι οι γυναίκες δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία . Σύμφωνα με έρευνα είναι το 13% στον κόσμο στις γυναίκες που έχουν κατοχή καλλιεργήσιμης γης», λέει η κ. Κάκαρη.

Παράλληλα όπως φανερώνουν πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) που δημοσίευσε τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019 μόνο το 49% των γυναικών στην Ελλάδα (ηλικίας 20-64) απασχολούνται, την ίδια ώρα που οι άνδρες καταλαμβάνουν το 70% στον τομέα της εργασίας.

Τα ευρήματα συνεχίζουν να είναι αποκαρδιωτικά καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Δεκέμβριο 2019 από τα 1.064.526 άτομα που καταγράφηκαν ως άνεργοι, το 62,39% (664.196) ήταν γυναίκες.

Tο μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ

το μήνυμα πως θα δουλέψει μαζί με τα κράτη-μέλη για την κατάργηση όλων των νόμων που επιβάλλουν διακρίσεις, για την ίση συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς, για την αυξημένη προστασία από τη βία και για μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, στέλνει με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα των Γυναικών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ισότητα των φύλων είναι μέσο επαναπροσδιορισμού και δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων, τονίζει στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και διαμηνύει πως είναι «ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα συστήματα που τις εμποδίζουν να πετύχουν αυτά που μπορούν».

Με στοιχεία από το ΑΠΕ