Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ένας χρόνος από την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι και συγκλόνισε το πανελλήνιο – Νέες, αποκλειστικές πληροφορίες
Κοινωνία

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ένας χρόνος από την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι και συγκλόνισε το πανελλήνιο – Νέες, αποκλειστικές πληροφορίες

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ένας χρόνος από την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι και συγκλόνισε το πανελλήνιο – Νέες, αποκλειστικές πληροφορίες

Τι έμαθε το Znews για την υπόθεση;

Ήταν 20 Μαΐου του 2020 όταν γινόταν γνωστή από το αστυνομικό δελτίο που έμελλε να απασχολήσει το πανελλήνιο για την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα στοιχεία της.

Μια νεαρή γυναίκα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου δεχόταν νωρίς το πρωί καθώς πήγαινε στη δουλειά της στην Καλλιθέα απρόκλητη επίθεση από μία καμουφλαρισμένη γυναίκα με μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού.

Ήταν δε τόση η ποσότητα του υγρού που οι τοίχοι στο σημείο που δέχτηκε την επίθεση η Ιωάννα, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου βρισκόταν η εταιρεία που εργαζόταν, έλιωσαν.

Η ίδια στη συγκλονιστική, αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ΟΚ! περιέγραψε τι έγινε εκείνο το πρωί:

«Ήταν πρωί και μόλις είχα φτάσει στο γραφείο. Τη στιγμή που μπήκα στην είσοδο συνέβη ό,τι συνέβη.

Η πιο δυνατή ανάμνηση που έχω είναι αυτή η έντονη, βαριά χημική μυρωδιά όταν έπεσε πάνω μου, στο πρόσωπό μου, ένα παχύρρευστο υγρό. Κατάλαβα αμέσως πως ήταν κάποιο οξύ. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον αφόρητο πόνο που ένιωσα και τον μεγάλο πανικό που με κατέβαλε. Είχα την αίσθηση πως εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω, πως φεύγει η ζωή μου και ένιωθα αβοήθητη και ανήμπορη.

Έφυγα ουρλιάζοντας, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια και πήγα ενστικτωδώς μέχρι το απέναντι φαρμακείο. Ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Πιστεύω ότι λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, της επιβίωσης. Έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου οι τρομαγμένες εκφράσεις των ανθρώπων στο φαρμακείο. Δεν τολμούσε να με ακουμπήσει κανείς. Πάγωσαν, δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. Φώναζα «Βοηθήστε με, καίγομαι, πεθαίνω». Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να αντέξω, να παλέψω για να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Μέσα στον πανικό μου, έναν πρωτόγνωρο πανικό και απελπισία, ένιωθα πως είμαι η μόνη που μπορούσα να με βοηθήσω.

Δεν είχα καταλάβει καθόλου τι μου έχει συμβεί… πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Είχα αντιληφθεί πως μου είχαν ρίξει κάτι καυστικό και προσπαθούσα απλά να μη χάσω τον εαυτό μου, να μη χάσω το μυαλό μου, να μη χάσω επαφή με το περιβάλλον και να κατανοήσω τι γίνεται. Είχα μόνο ερωτηματικά. Ποιος; Γιατί».

Το αποτέλεσμα ήταν η 34χρονη τότε Ιωάννα να βρεθεί στην ειδική μονάδα εγκαυμάτων του Θριασίου όπου οι γιατροί έδωσαν αγώνα αρχικά να την κρατήσουν στη ζωή και αφετέρου να μπορέσουν να απαλύνουν τους αφόρητους πόνους και να επουλώσουν τα τραύματά της. Ο Γολγοθάς της μόλις ξεκινούσε. Η Ιωάννα έχει μπει  εδώ και έναν χρόνο σε μια ροή χειρουργείων που στόχο έχουν να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε το βιτριόλι σε όλο της το σώμα. Δίπλα της, αρωγός και φύλακάς της, εκτός από τη μητέρα της, η πλαστική χειρουργός, Μαρία Καλοφώνου.

Η ίδια περιέγραψε την κατάστασή της που φάνηκε και από την πρώτη της φωτογραφία που δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στο ΟΚ! μαζί με τη συνέντευξή της:

«Πέρα από τους λόγους της εικόνας μου που δεν με κάνει να νιώθω άνετα να κυκλοφορώ, δεν μπορώ να εκτεθούν στο φως της ημέρας για λόγους ευαισθησίας. Δεν μπορώ να εργαστώ πρώτη φορά στη ζωή μου. Το ίδιο και η μητέρα μου, που με φροντίζει καθημερινά αφού η όραση και η κίνηση μου δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Πρέπει να φοράω μια σκληρή ειδική μάσκα στο πρόσωπο. Ο ρόλος της είναι να πιέζει τις ουλές 24 ώρες το 24ωρο και είναι πολύ περιοριστική. Τη βγάζω μόνο για να φάω και να κάνω μπάνιο. Όλες τις υπόλοιπες ώρες τη φορώ. Ακόμα κι αν θέλω να πιω νερό, δεν μπορώ, πρέπει να πιω με καλαμάκι».

Η σύλληψη και η εκκωφαντική σιωπή της κατηγορουμένης

Το δεύτερο σοκ για την κοινή γνώμη ήρθε με τη σύλληψη της 35χρονης δράστιδας. Όπως αποδείχτηκε, οι δύο κοπέλες ήταν γνωστές όμως η Ιωάννα δεν φανταζόταν πως κάποια γνωστή θα μπορούσε να της κάνει τόσο κακό.

Οι αστυνομικές Αρχές επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου συλλέγοντας στοιχεία και δένοντας την υπόθεση βασισμένοι και στα λάθη που έκανε η 35χρονη στην εκτέλεση του πανούργου σχεδίου της.

Τελικά συνελήφθη έναν μήνα περίπου μετά την επίθεση αλλά αρνήθηκε να ομολογήσει παρότι τα στοιχεία εναντίον της ήταν συντριπτικά.

Η δράστιδα οδηγήθηκε στις φυλακές χωρίς να έχει απολογηθεί εξοργίζοντας ακόμα περισσότερο και την κοινή γνώμη και την Ιωάννα.

 Η ομολογία της 35χρονης που έφερε μεγαλύτερη οργή

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο η δράστιδα αποφάσισε τελικά να απολογηθεί.

«Την παθούσα τη γνώριζα από φιλικό κύκλο αρκετά χρόνια ήμασταν γνωστές … » είπε.

Η κατηγορουμένη ανέφερε πως είχε αποκτήσει μια αρρωστημένη εμμονή με την Ιωάννα. «Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα».

Ανακρίτρια: Ανακρίτρια αποδέχεστε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας;

Κατηγορούμενη: Δεν αποδέχομαι την κατηγορία όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Όλα τα έτη του ενήλικου βίου μου τα έχω διανύσει χωρίς προβατική συμπεριφορά. Η στάση μου αυτή απέδειξε ότι υπερισχύει ο τρόπος ανατροφής μου και η δομή της προσωπικότητάς μου. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη και για αυτό με τη σημερινή μου απολογία μου θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν. Λυπάμαι ειλικρινά από τα βάθη της ψυχής μου.

Ένας εκ των συνηγόρων της Ιωάννας, ο Απόστολος Λύτρας, είχε μεταφέρει τότε -μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο- την αντίδραση της Ιωάννας όταν άκουσε την απολογία της γυναίκας που της κατέστρεψε τη ζωή.

«Η Ιωάννα εξοργίστηκε. Τι ήταν αυτό; Διαψεύδεται η κατηγορουμένη από τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία για την ποσότητα του υγρού και τη ζημιά που πήγε να της κάνει. Τι να πούμε, αν ήταν μικρή ή μεγάλη η ποσότητα όταν έχουν λιώσει οι τοίχοι στο σημείο της επίθεσης, όταν το κορίτσι πραγματικά από τα χέρια της, το πρόσωπό της, το 98% του σώματός της είναι καμένο; Ή προσπαθεί να πείσει κάποιον ότι δεν ήξερε τι ζημιά το συγκεκριμένο υγρό; Από τη μία ξέρει να ψάξει τα πράγματα στο ίντερνετ, να βάλει πομπούς αλλά δεν ξέρει τι ζημιά κάνει το καυστικό υγρό; Πλέον και η κοινωνία μας έχει ξυπνήσει και τέτοιου είδους εξυπνάδες δεν τις ανέχεται».

Μία πρώτη νίκη της Ιωάννας ήταν ότι ο Εισαγγελέας παρέπεμψε τη δράστιδα να δικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας που είναι κακούργημα και όχι για πλημμέλημα, καθώς αποδείχτηκε περίτρανα ότι η ποσότητα του καυστικού υγρού δεν είχε στόχο έναν απλό τραυματισμό.

Η ώρα της δικαίωσης;

Τι θα δικαίωνε την Ιωάννα για όσα έχει υποστεί και θα υποστεί για το υπόλοιπο της ζωής της;

«Δεν ξέρω αν θα έρθει για µένα η δικαίωση και πόσο εύκολο θα είναι ύστερα από όσα έχουν συµβεί, δεδομένου της αδικίας και του θυμού που νιώθω αυτή τη στιγμή. Η ζωή µου καταστράφηκε. Σίγουρα µια δικαίωση θα είναι η καταδίκη της γυναίκας αυτής βάσει της ποινικής δίωξης, όπως αυτή έχει ασκηθεί από τους αρμόδιους, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεµη ψυχική κατάσταση.

Πέρα από µια δικαίωση για µένα, αυτό θα είναι µια δικαίωση και για την κοινωνία. Κι αυτό γιατί όταν καταδικαστεί ένας άνθρωπος ακραία επικίνδυνος, δεν θα κινδυνεύσει κάποια άλλη αθώα ή ανυποψίαστη κοπέλα, όπως ήµουν εγώ, κάτι που είμαι σίγουρη πως θα συνέβαινε αν δεν είχε συλληφθεί εγκαίρως.

Δικαίωση για µένα θα είναι να αναθεωρηθούν και οι σχετικοί νόμοι, ώστε να είναι πιο δίκαιοι προς το θύμα, µε πολύ πιο αυστηρές ποινές για τον θύτη, άρα και πιο αποτρεπτικοί – κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά θα ευχόμουν να είμαι το τελευταίο θύμα µιας τέτοιας επίθεσης».

Τα νέα στοιχεία της υπόθεσης

Δύο είναι οι βασικές εξελίξεις στην υπόθεση της Ιωάννας και τις λεπτομέρειες εξασφάλισε το Znews.

H πρώτη είναι ότι η υπόθεση δεν θα εκδικαστεί τελικά τον Ιούνιο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί αλλά λόγω της πανδημίας πήρε αναβολή και θα εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο.

Η πρόσθετη αυτή καθυστέρηση σίγουρα δεν είναι ευχάριστη για την Ιωάννα και την οικογένειά της αλλά αυτού του είδους οι καθυστερήσεις δεν είναι ασυνήθεις.

Η δεύτερη πληροφορία που εξασφάλισε το Znews αφορά την ίδια την Ιωάννα και την εξέλιξη της υγείας της.

Όπως είναι γνωστό, η νεαρή γυναίκα λίγο καιρό μετά την επίθεση άρχισε να υποβάλλεται σε απανωτά χειρουργεία προκειμένου να αποκατασταθεί η όραση στο αριστερό της μάτι και η ακοή στο αριστερό αυτί αλλά και να αποκατασταθούν τα τραύματα ώστε να είναι λειτουργικός ο δερματικός ιστός.

Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, το τελευταίο διάστημα η Ιωάννα δεν έχει υποβληθεί σε κάποιο χειρουργείο καθώς δίνει στον οργανισμό της ένα περιθώριο να ανακτήσει δυνάμεις. Ο λόγος είναι ότι η νεαρή γυναίκα προτίθεται να φύγει στο εξωτερικό όπου θα υποβληθεί σε νέες, εξειδικευμένες θεραπείες για εγκαυματίες που δεν εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Η Ιωάννα κάνει τα πάντα για να γυρίσει σε μια κανονικότητα που θα της επιτρέψει να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή της όσο το δυνατόν πιο ομαλά και φυσιολογικά.

Την ίδια στιγμή, όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις που θα δώσει στο δικαστήριο η 36χρονη πλέον Έφη και πώς θα δικαιολογήσει την αποτρόπαια πράξη της απέναντι σε μία κοπέλα που της κατέστρεψε τη ζωή χωρίς προφανή αιτία.