Ιστορική απόφαση ιταλικού δικαστηρίου δικαιώνει τους Διστομίτες για τις αποζημιώσεις
Κοινωνία

Ιστορική απόφαση ιταλικού δικαστηρίου δικαιώνει τους Διστομίτες για τις αποζημιώσεις

Ιστορική απόφαση ιταλικού δικαστηρίου δικαιώνει τους Διστομίτες για τις αποζημιώσεις

Ιστορική για τους Διστομίτες είναι η απόφαση του Ανωτάτου Αναιρετικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία δίδεται το πράσινο φως να υπάρξουν κατασχέσεις και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του επίσης δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη που έδωσε μάχη για τις αποζημιώσεις των Διστομιτών.

Το ιστορικό των διεκδικήσεων του Γιάννη Σταμούλη

Σύμφωνα με την κα Σταμούλη, το 2004 ο αείμνηστος δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης βρέθηκε να έχει στα χέρια του μια ιστορική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς από το 1997 για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες του Διστόμου και συγχρόνως άλλη μία απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσε να εκτελέσει τη συγκεκριμένη απόφαση στη χώρα μας.

Σκέφτηκε λοιπόν να προχωρήσει τις διαδικασίες έτσι ώστε αυτή η απόφαση και οι απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου να εκτελεστούν σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα έβρισκε περιουσία της Γερμανίας.

Μάλιστα τότε είχε διορίσει ο Γιάννης Σταμούλης και τον Ιταλό δικηγόρο Γιόαχιμ Λάου ο οποίος είχε προχωρήσει σε συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τρίτου ποσού 25 εκ ευρώ σε βάρος των ιταλικών σιδηροδρόμων όπου εκεί η Γερμανία παίρνει ποσοστό από τα εισιτήρια.

«Πλέον το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας γερμανικών σιδηροδρόμων που ζητούσαν να μην γίνει δεκτή η κατάσχεση των εισπράξεων από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων που είχε αποφασίσει το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο το 2014» εξηγεί η Χριστίνα Σταμούλη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι διεκδικήσεις των αποζημιώσεων που άρχισαν το 1995 από το Γιάννη Σταμούλη ως απάντηση σε ένα Γερμανό πάστορα που πήγε να χαιρετήσει στις εκδηλώσεις στο Δίστομο.

Μάλιστα υπενθυμίζει πως «ο Γιάννης Σταμούλης είχε πει τότε πως δεν αρκεί ο χαιρετισμός από μόνος του αλλά πρέπει η Γερμανία να πληρώσει».

Όλα τα ενδιάμεσα χρόνια η Γερμανία κράτα άμυνα προβάλλοντας την νομική θέση που προσπαθεί να περάσει και στο ευρωπαϊκό πεδίο ότι δηλαδή «μόνο τα γερμανικά δικαστήρια μπορούν να δικάσουν αυτές τις υποθέσεις».

«Αυτή τη νομική θέση πλέον την απορρίπτει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας και επιβεβαιώνει το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας με την αμετάκλητη απόφαση που εξέδωσε» δηλώνει η κα Σταμούλη.

Οι αντιδράσεις των Διστομιτών

Τι δήλωσε ο Αργύρης Σφουντούρης, ο επιζών του Διστόμου που “πολέμησε” για τις γερμανικές αποζημιώσεις;

“Πρώτα από όλα χαίρομαι που επιτέλους φτάσαμε σε τελεσίδικη απόφαση” ήταν τα πρώτα λόγια του στο ρεπορτάζ του Οpen: