Ιβάν Σαββίδης: “Σφίγγονται από τον πόνο οι καρδιές μας”
Κοινωνία

Ιβάν Σαββίδης: “Σφίγγονται από τον πόνο οι καρδιές μας”

Ιβάν Σαββίδης: “Σφίγγονται από τον πόνο οι καρδιές μας”

Το μήνυμα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Μια σημαντική μέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι η σημερινή αφού συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία που συνέβη σαν σήμερα στις 19 Μαΐου 1919.

“Εμείς, οι Πόντιοι δεν τα παρατάμε ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές”

Ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας έστειλε το δικό του μήνυμα τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου που χάθηκαν άδικα πριν από 101 χρόνια.

“Κάθε χρόνο την ημέρα της τραγικής για τους Έλληνες του Πόντου ημερομηνίας σφίγγονται από τον πόνο οι καρδιές μας και οι σκέψεις και οι ψυχές μεταφέρονται στα πάτρια εδάφη του Πόντου στους προγόνους μας.

Κάθε χρόνο αναρωτιέμαι – οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση; Έχουμε κάνει αρκετά, ώστε ο κόσμος να μην επαναλάβει λάθη, όπως τα εγκλήματα εναντίον των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας; Πού πρέπει να κατευθυνθούν οι προσπάθειές μας, ώστε να μην κοπεί το αόρατο νήμα, που ενώνει όλους εμάς, τους απογόνους των Ελλήνων του Πόντου, τους διεσπαρμένους σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο; Και βρίσκω τις απαντήσεις στον καθένα από εμάς, στη συμπεριφορά μας και στις πράξεις μας…

Ιδρύθηκε το Κέντρο Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λειτουργεί η Έδρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέψαμε να κλείσει αυτή η σελίδα της ιστορίας του ελληνικού λαού.

Προβάλλεται η σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», πράγμα που σημαίνει ότι η ηχώ της ποντιακής τραγωδίας θα αντηχήσει στις ψυχές πάρα πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Πραγματοποιήθηκαν πρεμιέρες σοβαρών ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκαν από τα αδέλφια μας από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η νεολαία μας διεξήγαγε σειρά από δράσεις, αφιερωμένες στη μελέτη της ποντιακής καταστροφής, και ασχολείται με την ανάδειξη του θέματος στον ΟΗΕ.

Όλα αυτά δείχνουν ότι, εμείς, οι Πόντιοι δεν τα παρατάμε ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ναι, σήμερα, δεν θα συγκεντρωθούμε όλοι μαζί, ώστε να τιμήσουμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Δεν θα περπατήσουμε στους δρόμους των πόλεών μας, ξετυλίγοντας τα πανό με τις ποντιακές σημαίες. Όμως αισθάνομαι ότι ο λαός μας είναι πιο ενωμένος από ποτέ. Τα κοινωνικά δίκτυα γεμίζουν με προσωπικές ιστορίες οικογενειών, οι οποίες βίωσαν την τραγωδία, αναμνήσεις της χαμένης πατρίδας, παιδικές ζωγραφιές, τραγούδια και ποιήματα που απήγγειλαν νέοι, η ποντιακή λύρα ηχεί μέσω των οθονών των τηλεοράσεων και του διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ζωντανοί, ζωντανοί ως λαός.

Σε αυτή τη θλιβερή για μας ημέρα – μία ημέρα περισυλλογής, ας προσευχηθούμε για όλα τα αδικοχαμένα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για τους συγγενείς και τους φίλους, για τους λαούς, που υπέφεραν μία μοίρα παρόμοια με τη δική μας. Είθε ο Κύριος να αναπαύσει τις ψυχές τους, και εμάς να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε επαρκώς τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες, που μας έστειλε.

Είμαι βέβαιος ότι οι έκτακτες καταστάσεις πρώτα απ’ όλα ενώνουν τους ανθρώπους, ξυπνάνε στον άνθρωπο υγιείς δυνάμεις, ανοίγουν νέους τρόπους συνεργασίας, αλληλεπίδρασης, βοήθειας.

Κοινό μας καθήκον είναι να μην σταματήσουμε ούτε λεπτό τη δουλειά μας, η οποία έχει στόχο να φέρνει έμπνευση στο λαό μας για περαιτέρω δημιουργική δραστηριότητα. Και ας αποτελέσουν οι πρόγονοί μας παράδειγμα ανυπότακτου πνεύματος και εσωτερικής δύναμης.

Ο Θεός να μας ευλογεί!

Αιωνία η μνήμη σε όλους τους αδικοχαμένους”.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Κορυφώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης ποντιακών σωματείων και ομοσπονδιών για τα 101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, με κύριο αίτημα τη διεθνή αναγνώρισή της.

Ο προγραμματισμός τους, ωστόσο, λόγω και της συγκυρίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει αναπροσαρμοστεί, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν οι οδηγίες αποφυγής της διάδοσης του ιού. Γι’ αυτό τον λόγο, οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή μικρών αντιπροσωπειών και εκπροσώπων φορέων και αξιοποίηση του διαδικτύου για την ευρύτερη προβολή τους.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) θα συμμετάσχει με αντιπροσωπείες στους χώρους των εκδηλώσεων, χωρίς εξέδρες και καθίσματα για τους επίσημους. Απόψε, στις 19.00, προγραμματίζεται στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα και στο Μνημείο της Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, ενώ θα ψαλλεί ωδή και ένα μοιρολόι για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος. «Ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα, απρόσκοπτα, σθεναρά», τονίζει -μεταξύ άλλων- στο διεκδικητικό πλαίσιό της για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων, η ΠΟΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) τιμά από τις 11:00 τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου με τελετή στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στην τελετή συμμετέχουν μόνο αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων, λόγω αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού και προβάλλεται ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΠΟΠΣ στο Facebook.

Για το απόγευμα, στις 19.00, προγραμματίζεται διαδικτυακή συζήτηση για τη γενοκτονία των Ποντίων, με τη συμμετοχή ιστορικών, κοινωνικών επιστημόνων, κ.ά.

Μηνύματα απευθύνουν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Μπέντρος Χαλατζιάν, καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Κιμούλης και η Μελίνα Ασλανίδου, εκπρόσωποι κοινοτήτων Ελλήνων Γεωργίας και Αρμενίας, κ.ά.