Καιρός: Σε τρεις φάσεις έρχεται η κακοκαιρία – Πού θα «χτυπήσει» την Τρίτη;
Κοινωνία

Καιρός: Σε τρεις φάσεις έρχεται η κακοκαιρία – Πού θα «χτυπήσει» την Τρίτη;

Καιρός: Σε τρεις φάσεις έρχεται η κακοκαιρία – Πού θα «χτυπήσει» την Τρίτη;

Σε τρεις διακριτές προγνωστικές φάσεις θα χτυπήσει τη χώρα μας η κακοκαιρία τις επόμενες μέρες σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πιο αναλυτικά:

– Η πρώτη φάση, η οποία και χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα, αφορά το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 30/01 έως τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από μικρή πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, της νότιας κυρίως χώρας.

– Η δεύτερη φάση, η οποία επίσης χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα, αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από άνοδο της θερμοκρασίας και την απουσία φαινομένων στη χώρα μας.

– Τέλος, η τρίτη φάση, η οποία και χαρακτηρίζεται από υψηλή προγνωστική αβεβαιότητα, αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 06/02. Αυτή η περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από πτώση της θερμοκρασίας και αρχικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής από βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ωστόσο, η ένταση της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων καθώς και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης.

Ο καιρός την Τρίτη

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, αναμένονται πρόσκαιρες και τοπικές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 10, στην Ήπειρο από -5 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -5 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -4 έως 12, στα Επτάνησα από 5 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -1 έως 9 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά του νομού. Ασθενείς και παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ, και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.