Καιρός: Ο “Τηλέμαχος” φέρνει χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας
Κοινωνία

Καιρός: Ο “Τηλέμαχος” φέρνει χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας

Καιρός: Ο “Τηλέμαχος” φέρνει χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που ακούει στο όνομα “Τηλέμαχος”, θα απασχολήσει τη χώρα μας σήμερα Δευτέρα 07/01 και θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες. Η διάρκεια της συγκεκριμένης κακοκαιρίας θα είναι σύντομη και από την Τρίτη βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία θα φέρει χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Μάλιστα, τις βραδινές ώρες αναμένεται χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας.

Τ’ Άη Γιαννιού στην κατάψυξη!

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα και την Τρίτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θάλασσες και παραθαλάσσιες περιοχές και τους θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη.

Κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός, ο οποίος σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να είναι ολικός.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το μεσημέρι στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια και από το βράδυ στην ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής και βόρειας Αττικής. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Πελοποννήσου.

Την Τρίτη, αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στην υπόλοιπη χώρα βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα εξασθενίσουν.

Πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Η θερμοκρασία θα κατέβει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές. Συγκεκριμένα θα κυμανθεί:

  • από -9 έως 2 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα
  • στη δυτική Μακεδονία από -11 έως -3 βαθμούς
  • -1 έως 5 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα,
  • -1 έως 8 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα
  • στην Ήπειρο από -5 έως 0 βαθμούς
  • 5 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 10 βαθμούς στην Κρήτη
  • 1 έως 5 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 11 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, όπου γρήγορα και από τα βόρεια θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ.

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια με παροδικό χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, όπου μετά το απόγευμα σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Χιονοπτώσεις αναμένονται από τις βραδινές ώρες και στο κέντρο της πόλης.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και βαθμιαία σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 0 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και αργότερα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.