Κακοκαιρία “Σοφία”: Στα λευκά η Κέρκυρα και τα Γιάννενα – Έντονο κρύο στη Θεσσαλονίκη
Κοινωνία

Κακοκαιρία “Σοφία”: Στα λευκά η Κέρκυρα και τα Γιάννενα – Έντονο κρύο στη Θεσσαλονίκη

Κακοκαιρία “Σοφία”: Στα λευκά η Κέρκυρα και τα Γιάννενα – Έντονο κρύο στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία “Σοφία” με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια σε όλη τη χώρα. Η Κέρκυρα ντύθηκε από το πρωί στα λευκά, ενώ χιονισμένη είναι σήμερα και η πόλη των Ιωαννίνων. Σημαντικά είναι τα προβλήματα σε τμήματα του οδικού δικτύου όπου έχει χιονίσει ή σημειώνεται παγετός. Σε επιφυλακή οι αρχές στη Θεσσαλονίκη με τις αλατιέρες του δήμου να είναι στο δρόμο για κάθε ενδεχόμενο. Οδηγίες στους διευθυντές σχολείων στη Μακεδονία για την αντιμετώπιση του κρύου.

Στο δρόμο οι αλατιέρες στη συμπρωτεύουσα

Συνολικά 11 μηχανήματα-αλατιέρες (πέντε μικρές και έξι μεγάλες) έχει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ο Δήμος και παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω της έντασης της κακοκαιρίας “Σοφία”, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

“Από το πρωί γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού από συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα”, επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας, “οι δρόμοι δεν θα κλείσουν και οι πολίτες θα φτάσουν στα σπίτια τους. Αυτό που απαιτείται είναι να έχουν ψυχραιμία και λίγο περισσότερη υπομονή”.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης δίνουν περισσότερη έμφαση στις Βόρειες συνοικίες, όπως η Άνω Τούμπα, η Τριανδρία, τα Κάστρα, οι 40 εκκλησιές και η Άνω Πόλης. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ήδη έχει κληθεί το σύνολο του προσωπικού της καθαριότητας στο δήμο Θεσσαλονίκης, με ανάκληση αδειών, ώστε να “γίνουν αύριο και χειρωνακτικές εργασίες, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και έτσι να μην έχουμε προβλήματα”, επισήμανε.

Καθυστερήσεις στο “Μακεδονία”

Με καθυστερήσεις του 15λέπτου το πολύ, διεξάγονται οι απογειώσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο PR manager της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, το snow control του “Μακεδονία” ενεργοποιήθηκε και πάλι στις 12.05 το μεσημέρι και τα εννέα εκχιονιστικά μηχανήματα πραγματοποιούν πολλαπλές ρίψεις αλατιού σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου.

Οδηγίες στα σχολεία της συμπρωτεύουσας

Οδηγίες προς τους προϊσταμένους των νηπιαγωγείων και τους διευθυντές- διευθύντριες των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, απέστειλε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα, με το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου.

Έτσι, με αφορμή την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, η διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού ζητά από τους υπεύθυνους των σχολικών κτηρίων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και συγκεκριμένα:

*Να κλείσουν την κεντρική βάνα παροχής νερού

*Να ανοίξουν μια βρύση για να αδειάσει το δίκτυο

*Να θέσουν κάποιες ώρες ημερησίως τη θέρμανση του σχολείου σε λειτουργία, ώστε να προθερμανθούν τα κτήρια και να αποφευχθούν τα σπασίματα

«Ζητάμε τη συνδρομή όλων, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα λόγω της κακοκαιρίας και να μη χρειαστεί να κλείσουμε κανένα σχολείο την ερχόμενη Τρίτη», τονίζει ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Χιονίζει στην Κέρκυρα

Η ”Σοφία”, το τελευταίο καιρικό φαινόμενο, έφερε χιόνια στην όμορφη Κέρκυρα. Το ασυνήθιστο για το νησί του Ιονίου φαινόμενο, έδωσε εντυπωσιακές εικόνες, αφού στα λευκά ντύθηκε ακόμη και το κέντρο της πόλης.  Η χιονόπτωση, σύμφωνα με το corfunews.gr, ήταν έντονη, κυρίως στις ορεινές περιοχές αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Χαλάζι και χιόνι έριξε ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης.

Η χιονισμένη Κέρκυρα

Εικόνα από την χιονισμένη Κέρκυρα

Στα λευκά και τα Γιάννενα

Η χιονόπτωση που εκδηλώνεται από το πρωί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου δημιουργεί προβλήματα στην πόλη των Ιωαννίνων και το λεκανοπέδιο. Τα προβλήματα, όπως μεταδίδει το epiruspost που εντοπίζονται κυρίως στις μετακινήσεις που διεξάγονται με πολύ μεγάλη δυσκολία στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου.

Ωστόσο, οι εικόνες από τα χιονισμένα Γιάννενα και την περατζάδα πλάι στη λίμνη είναι μαγευτικές.

Χιονισμένα τα Γιάννενα μετά την κακοκαιρία "Σοφία"

Χιονισμένα τα Γιάννενα μετά την κακοκαιρία “Σοφία” – Epiruspost

Χιονισμένα τα Γιάννενα μετά την κακοκαιρία "Σοφία" - Epiruspost

Χιονισμένα τα Γιάννενα μετά την κακοκαιρία “Σοφία” – Epiruspost

Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στην Πελοπόννησο

Αποκλεισμένοι δρόμοι και δυσκολία στις μετακινήσεις σημειώνονται όμως και στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης και σε σημεία του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Κορινθίας και της Αρκαδίας επικεντρώνονται τα προβλήματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Προβλήματα παρουσιάζονται, όπως αναφέρει το patrasnews.gr, σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στην Αχαΐα από το πρωί. Tα συνεργεία του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας από το τα χαράματα κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μείνουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες ανοικτοί.

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης – παγετού, από σήμερα με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ισχύουν από σήμερα 3-1-2019, το απόγευμα, περιορισμοί και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω των 1,5 τόνων και λεωφορείων