Κέρκυρα: “Ταρακουνήθηκε” το νησί από τους “μπότηδες” της Πρώτης Ανάστασης
Κοινωνία

Κέρκυρα: “Ταρακουνήθηκε” το νησί από τους “μπότηδες” της Πρώτης Ανάστασης

Κέρκυρα: “Ταρακουνήθηκε” το νησί από τους “μπότηδες” της Πρώτης Ανάστασης

Τηρήθηκε το έθιμο παρά τον κορονοϊό

Ολόκληρη η Κέρκυρα ταρακουνήθηκε σήμερα με την Πρώτη Ανάσταση μετά την καθιερωμένη ρίψη των “μπότηδων” από τα μπαλκόνια των σπιτιών της πόλης, με σκοπό το ξόρκισμα του κακού από το νησί.

Ο κορονοϊός δεν σταμάτησε του Κερκυραίους και έτσι αν και σε περιορισμένο βαθμό σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, τήρησαν το έθιμο που κρατά από την Ενετοκρατία, και έσπασαν στάμνες με αρκετές από αυτές να έχουν γραμμένα μηνύματα πάνω τους κατά του κορονοϊού.

Η ιστορία των “μπότηδων”

Σύμφωνα με το έθιμο που κρατά από τον 16ο αιώνα, μετά το πέρας της λιτανείας του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που σήμερα έγινε εντός του ομώνυμου ναού, κεκλεισμένων των θυρών, τελείται ο εσπερινός της Αναστάσεως.

Κατά τη θρησκευτική παράδοση, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο “Ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην…” οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν παλιά πήλινες κανάτες, δηλαδή τους “μπότηδες” που είναι γεμάτοι με νερό.

Οι “μπότηδες” έχουν στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, ενώ είναι δεμένοι με κόκκινες κορδέλες. Με το σπάσιμο τους εκδιώκονται τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, ενώ σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα.

Αρκετοί ήταν οι παρευρισκόμενοι στην κεντρική πλατεία Σπιανάδα σήμερα παρά τα αυστηρά μέτρα της Αστυνομίας, οι οποίοι έσπευσαν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια, και να τα πάρουν στο σπίτι, καθώς σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση φέρνουν τύχη και ευημερία.

Δείτε τους Κερκυραίους να σπάνε και φέτος τους “μπότηδες”:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Corfu Press