Κορονοϊός: Τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Κοινωνία

Κορονοϊός: Τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Κορονοϊός: Τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ποιες περιοχές βρίσκονται ακόμα σε κόκκινο;

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας εξήγησε: «Από τα νέα κρούσμα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη.

Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα.

Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον».

O Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με τη σειρά του τόνισε ότι υπάρχουν έξι περιοχές που βρίσκονται ακόμα στο κόκκινο ενώ ενημέρωσε το κοινό για δύο ακόμα μέτρα.

«Χθες ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.317. Από αυτά τα 7.031 βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. Τα 3.567 στην Αττική. Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων βρίσκεται σε πέντε περιφέρειες.

Τα ποσοστά εξαρτώνται από την τήρηση των μέτρων. Προβληματισμός για Ξάνθη, Πέλλα, Δράμα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία. Γι’ αυτό είχαμε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα όπου εντοπίζονται τα δύο στα τρία ενεργά κρούσματα.

Σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί και παρουσιάζουν σταθερό αριθμό κρουσμάτων και δεν μειώνονται, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, τα κρούσματα παρουσιάζονται στα χωριά. Κάνουμε σύσταση για την αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης, ενώ αναμένεται περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο.

Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να διεξάγονται και ζητάμε να εφαρμόζονται με προσήλωση τα μέτρα προστασίας.

Ενεργοποιούμε δύο επιπλέον μέτρα. Όσοι ανιχνεύονται θετικοί στα σύνορα, δεν θα μπαίνουν στη χώρα και δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος».

Δείτε τα βίντεο: