Κουνιέται η Φλώρινα – Κλειστά τα σχολεία – «Το πρόβλημα ήταν ότι ο σεισμός ήταν πολύ κοντά στην πόλη» λέει ο Τσελέντης
Κοινωνία

Κουνιέται η Φλώρινα – Κλειστά τα σχολεία – «Το πρόβλημα ήταν ότι ο σεισμός ήταν πολύ κοντά στην πόλη» λέει ο Τσελέντης

Κουνιέται η Φλώρινα – Κλειστά τα σχολεία – «Το πρόβλημα ήταν ότι ο σεισμός ήταν πολύ κοντά στην πόλη» λέει ο Τσελέντης

Όσα είπε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA

Ιδιαίτερα αισθητός στη Φλώρινα έγινε ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, αφού το επίκεντρό του εντοπίζεται μόλις 2 χλμ από την κεντρική πλατεία, προς τη συνοικία «Σίμος Ιωαννίδης».

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αναφορικά με τον σεισμό.

«Το πρόβλημα ήταν ότι ο σεισμός ήταν πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας με μικρό εστιακό βάθος. Έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, είχαμε πάνω από 30 σεισμούς, και αυτό δείχνει ότι τα 5,4 Ρίχτερ ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός. Είναι πολύ καλό που έχουμε συνεχείς μετασεισμούς», είπε ο κ. Τσελέντης.

«Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι κάτοικοι πρέπει να θωρακίζουν το εσωτερικό των σπιτιών τους. Να αποφεύγουν ετοιμόρροπους τοίχους. Στα σπίτια πρέπει να στερεώνουμε τα βαριά αντικείμενα», συνέχισε.

«Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, ο σεισμός μεγάλος, άρα θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς και τις επόμενες ημέρες, μπορεί και την επόμενη βδομάδα», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.