Ξεκινούν σήμερα τα δρομολόγια του Intercity μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Η συμβολική κίνηση όταν περάσει το τρένο από το σημείο της τραγωδίας
Κοινωνία

Ξεκινούν σήμερα τα δρομολόγια του Intercity μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Η συμβολική κίνηση όταν περάσει το τρένο από το σημείο της τραγωδίας

Ξεκινούν σήμερα τα δρομολόγια του Intercity μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Η συμβολική κίνηση όταν περάσει το τρένο από το σημείο της τραγωδίας

Το πρώτο δρομολόγιο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:28

Ξεκινούν από σήμερα τα επιβατικά δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένα χαμηλότερες ταχύτητες , μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομής, δύο μηχανοδηγοί και ένας συνοδός και παρουσία ενός μόνο τρένου στα τούνελ.

Το πρώτο δρομολόγιο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:28 και θα πραγματοποιήσει την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, περνώντας από τα Τέμπη.

Ο κεντρικός σταθμάρχης των Αθηνών, Γιάννης Κοκκινάκης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για το σύστημα GSM-R που τίθεται σε λειτουργεία στο δρομολόγιο του Intercity.

«Σήμερα ξεκινάνε, 8. 28 θα φύγει η αμαξοστοιχία για Καλαμπάκα, και στις 10. 28 θα φύγει η αμαξοστοιχία Intercity 52 για Θεσσαλονίκη. Σε αυτά τα διαστήματα θα έχουμε μειωμένες ταχύτητες εκτός από τα σημεία που υπάρχει η τηλεδιοίκηση, εκεί τα τρένα θα πηγαίνουν με τις κανονικές τους ταχύτητες. Και οι αμαξοστοιχίες θα έχουν σε σχέση με πριν περίπου 1 ώρα καθυστέρηση», είπε.

«Ο κόσμος είναι ακόμα μουδιασμένος αλλά και στις 2 αμαξοστοιχίες έχει άτομα, περίπου στα 100 άτομα η καθεμία. Το Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα έχει περίπου 80-100 άτομα, ενώ παίρνει περίπου 400 άτομα. Είναι 5 βαγόνια και ένα κυλικείο. Η πρώτη θέση δεν γνωρίζω αν έχει κόσμο»,

«Έχουν γίνει διορθώσεις και στα τούνελ, έχει διορθωθεί ο ηλεκτρισμός μέσα στα τούνελ, θα είναι πάνω στις μηχανές και το GSM-R το οποίο δεν είχαμε σε πολλές αμαξοστοιχίες, θα είναι ειδικός του ΟΣΕ που θα διασφαλίσει την ασφαλή κυκλοφορία και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξεκινήσουμε τα δρομολόγια».

Για την αύξηση των δρομολογίων, δήλωσε πως, «από αύριο θα έχουμε 2 δρομολόγια Intercity για Θεσσαλονίκη και πριν τις μέρες του Πάσχα θα έχουμε. Δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια σε κάθε σταθμό. Δεν θα διασταυρώνονται τα τρένα, θα περιμένει το ένα τρένο να περάσει το άλλο».

Αύριο τα δρομολόγια για Μαγούλα – Με μειωμένη ταχύτητα το Intercity όταν περάσει από το σημείο της τραγωδίας

«Θα ξεκινήσουν αύριο και τα δρομολόγια για Μαγούλα, γίνονται εργασίες στα τούνελ της Κακιάς Σκάλας, πιστεύω μέχρι τις 10 του μήνα και οπότε θα έχουμε και το τρένο για το Κιάτο. Έδιωξα το πρώτο τρένο στις 13 Μαρτίου του 1984 από τον σταθμό του Πύργου, είχα τεράστια αγωνία και μεγάλη χαρά. Σήμερα έχω τα ίδια συναισθήματα αλλά έχει προστεθεί και το συναίσθημα της λύπης για τα 57 θύματα. Όταν η αμαξοστοιχία περάσει από το σημείο του δυστυχήματος, θα πάει με μειωμένη ταχύτητα και θα κάνει παρατεταμένα σφυρίγματα στο συγκεκριμένο σημείο, για τον λόγο ότι δεν θα τους ξεχάσουμε που και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι» τόνισε κλείνοντας ο κ. Κοκκινάκης.