Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη»
Κοινωνία

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Περίπου στις 06:30 ώρα Ελλάδος, οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν τελικά σε συμφωνία ύστερα από τέσσερις μέρες διαπραγματεύσεων.

Η πρόταση που υιοθετήθηκε αναφέρει ότι το συνολικό ύψος του ταμείου παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει από τις πιο ευνοημένες χώρες της πρότασης, αφού παρόλο που μειώνονται οι επιχορηγήσεις, το ποσό που αναμένεται να λάβει παραμένει το ίδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την έκβαση, δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου: «Πιστεύω ότι πετύχαμε τελικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», τόνισε και συνέχισε: «Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας.

Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές.

Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες».

Δείτε το βίντεο:

Λίγη ώρα αργότερα ο Πρωθυπουργός δημοσίευσε το βίντεο από τη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες και στη λεζάντα έγραψε: «Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιστρέφουμε με 72 δις ευρώ χρηματοδοτικό πακέτο. Έχουμε τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, θα επενδύσουμε το χρηματοδοτικό πακέτο για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα».