Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλείνει την εστίαση, τα θέατρα, τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Κοινωνία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλείνει την εστίαση, τα θέατρα, τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλείνει την εστίαση, τα θέατρα, τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Δεν απαγορεύει όμως τις μετακινήσεις εκτός νομού

Mε αναφορά στη Σάμο ξεκίνησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, διαβιβάζοντας και πάλι τα συλλυπητήριά του για την απώλεια των δύο παιδιών και αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που θα ήθελα εξαρχής να μην κάνω αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσω τα μάτια. Επιβάλλεται να βάλω την υγεία πάνω από κάθε άλλη επιλογή» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το σχέδιο για τον Νοέμβρη ώστε η αγορά να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο ενώ όπως είπε η Ελλάδα είναι στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα.

«Δεν καταφέραμε να τιθασεύσουμε τον εφησυχασμό» τόνισε ο πρωθυπουργός προτού δώσει τα νέα μέταρ.

Τα νέα μέτρα

Από την Τρίτη στις έξι το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ νέα δέσμη μέτρων που χωρίζει τη χώρα σε δύο κομμάτια.

Στους νομούς που είναι σε πράσινο και κίτρινο επιβάλλεται χρήση μάσκας παντού, εφαρμογή τηλεργασίας 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, απαγόρευση κυκλοφορίας 12-5 και τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.

Στην Αττική όπως και στις κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές ο πρωθυπουργός προχώρησε στο κλείσιμο της εστίασης και της διασκέδασης.

«Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο κόκκινο, αλλά και στο πορτοκαλί. Δηλαδή, όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις, προστίθενται και οι ακόλουθες: Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής απ’ το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα όπως και κλειστά γυμναστήρια.

Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού. Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και στην κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοικτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα προανήγγειλε έκτακτο πρόγραμμα στήριξης όσων πλήττονται.

O πρωθυπουργός παράλληλα ζήτησε να μείνουν οι επιστήμονες έξω από την πολιτική αντιπαράθεση διότι όπως είπε«έτσι πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι».

https://streamable.com/fymcw3