Μαγιορκίνης – Χαρδαλιάς: 40% αύξηση κρουσμάτων στην Αττική – Οι εξαιρέσεις στη χρήση μάσκας
Κοινωνία

Μαγιορκίνης – Χαρδαλιάς: 40% αύξηση κρουσμάτων στην Αττική – Οι εξαιρέσεις στη χρήση μάσκας

Μαγιορκίνης – Χαρδαλιάς: 40% αύξηση κρουσμάτων στην Αττική – Οι εξαιρέσεις στη χρήση μάσκας

Όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας

Στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσαν διεξοδικά το κοινό για τα νούμερα των κρουσμάτων, τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας αλλά και τις λειτουργικές λεπτομέρειες για τη χρήση μάσκας.

290 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 197 στη Θεσσαλονίκη, 35 στις Σέρρες και 25 στη Λάρισα σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΕΟΔΥ. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημία στην Ελλάδα επεκτάθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα με καθαρά γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά.

Τα κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 40% ενώ οι νέοι από 19-40 μολύνονται πιο εύκολα σε αυτή τη φάση της επιδημίας και όπως σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας «πρέπει να προσέχει αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί πως είναι άτρωτη».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του περιέγραψε πώς θα διεξαχθεί η μετακίνηση για τους εργαζομένους τις νυχτερινές ώρες.

Για τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

Για του εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, που συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα του εγγράφου αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του.

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον χρειαστούν κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης από σχετική εφαρμογή στο apografi.gov.gr ή από τον αρμόδιο προϊστάμενο.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας ξεκαθάρισε πως στις περιοχές Επιπέδου 3 και 4 εξαιρούνται όσοι γυμνάζονται ομαδικά και ατομικά και μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ακόμη από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι οδηγούν μόνοι στο αυτοκίνητο.

Δείτε τα βίντεο: