Μάκης Δελαπόρτας: Το αφιέρωμα για τους σταρ του σινεμά στον πόλεμο του ’40
Κοινωνία

Μάκης Δελαπόρτας: Το αφιέρωμα για τους σταρ του σινεμά στον πόλεμο του ’40

Μάκης Δελαπόρτας: Το αφιέρωμα για τους σταρ του σινεμά στον πόλεμο του ’40

Οι πρωταγωνιστές που έδωσαν μάχη ενάντια στον εχθρό

Ο Μάκης Δελαπόρτας έγραψε ένα αφιέρωμα στους σταρ του σινεμά στον πόλεμο του 1940, με αφορμή την Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί, παρουσιάζει Έλληνες ηθοποιούς και μη που αγαπήσαμε μέσα από τον κινηματογράφο αλλά και αγωνίστηκαν ηρωικά στον πόλεμο του ’40.

Λάμπρος Κωνσταντάρας

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας σε ηλικία 27 χρόνων πήγε εθελοντικά στο Αλβανικό Μέτωπο με τον βαθμό του έφεδρου αξιωματικού.

Πολέμησε στην πρώτη γραμμή μαζί με τον αδελφικό του φίλο Οδυσσέα Ελύτη.

Σε μια μάχη όπου ο Κωνσταντάρας τραυματίστηκε βαριά, ο Ελύτης τον μετέφερε στους ώμους του στο νοσοκομείο κι έτσι τον έσωσε.

Από το χτύπημα όμως του έμεινε ένα μόνιμο πρόβλημα στον γοφό, για αυτό σε όλες τις ταινίες μια από τις πιο χαρακτηριστικές του κινήσεις ήταν να βάζει το χέρι του πάντα εκεί κάπως αμήχανα.

Επίσης, κάποια θραύσματα από οβίδα είχαν μείνει για πάντα στο κεφάλι του, κάτι που όταν πια μεγάλωσε ήταν μια πολύ σοβαρή αιτία για να υποστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο που τελικά απέβη μοιραίο για τη ζωή του.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το Έπος του ’40 ενέπνευσε πολλούς σκηνοθέτες και παραγωγούς να γυρίσουν αρκετές ταινίες με θέματα την αντίσταση κατά των κατακτητών και τη γερμανική κατοχή.

Βέβαια η πιο εμπορική όλων ήταν η Υπολοχαγός Νατάσσα του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Συγκεκριμένα έκοψε 751.117 εισιτήρια και αυτός ο αριθμός δεν ξεπεράστηκε ποτέ από κάποια άλλη ταινία εκείνης της περιόδου.

Η Αλίκη, όπως μου είχε διηγηθεί, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη σε όλα τα γυρίσματα, αφού οι παιδικές της μνήμες από τον Πόλεμο του ’40 ήταν συγκλονιστικές και τραυματικές.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της σημαδεύτηκαν από ένα τραγικό γεγονός που άφησε μέσα της μια πληγή που δεν επουλώθηκε στην ουσία ποτέ.

Ο άδικος χαμός του πατέρα της. Ο Γιάννης Βουγιουκλάκης στα χρόνια της Κατοχής είχε διοριστεί νομάρχης Αρκαδίας.

Εκείνες οι μέρες ήταν δύσκολες για την πατρίδα και ο ίδιος είχε επίγνωση του βάρους της θέσης που είχε αναλάβει.

Δυστυχώς στην Κατοχή δολοφονήθηκε άνανδρα από αντάρτες.

Σοφία Βέμπο

Όσοι αγαπημένοι πρωταγωνιστές βρέθηκαν στο μέτωπο έδωσαν τη μάχη με τον εχθρό στήθος με στήθος.

Ωστόσο πολύ σημαντικός υπήρξε και ο αγώνας που έδιναν οι άλλοι συνάδελφοί τους, και μάλιστα γυναίκες, πάνω στη σκηνή, όπου οι περισσότεροι θίασοι τότε είχαν ανεβάσει επιθεωρήσεις.

Η μεγάλη Σοφία Βέμπο ήταν «η τραγουδίστρια της νίκης», που με τα τραγούδια της εμψύχωνε την ελληνική ψυχή σε τόσο δύσκολες στιγμές μεγάλης δοκιμασίας για την πατρίδα.

Τραγούδια όπως Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του και Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου έγιναν οι εθνικοί ύμνοι εκείνης της περιόδου.