Μια σπάνια ξενάγηση στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία
Κοινωνία

Μια σπάνια ξενάγηση στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία

Μια σπάνια ξενάγηση στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία

Τις πύλες τους στο κοινό άνοιξαν για μια μόνο ημέρα, την Κυριακκή 4 Νοεμβρίου, η βρετανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα και η Βρετανική Σχολή Αθηνών. 180 επισκέπτες, που είχαν κλείσει θέση στο “British Residence Open Day”, ξεναγήθηκαν στους χώρους της πρεσβευτικής κατοικίας, που θεωρείται ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά σπίτια στην πόλη των Αθηνών και ήταν η πρώην κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το κτίριο στεγάζει τις δραστηριότητες της βρετανικής πρεσβείας από το 1936.

Με αφορμή εκείνο το γεγονός, κάνουμε μια ανασκόπηση στην ιστορία του εκπληκτικού αυτού κτιρίου.

Η Βρετανίδα πρέσβυς, Kate Smith, υποδέχεται τους καλεσμένους της -Photo: EUROKINISSI

Η Βρετανίδα πρέσβυς, Kate Smith, υποδέχεται τους καλεσμένους της -Photo: EUROKINISSI

Τους επισκέπτες υποδέχτηκε η ίδια η Βρετανή πρέσβης, Kate Smith, η οποία τους καλωσόρισε σε άψογα ελληνικά ενώ σε άψογα ελληνικά χαιρέτησε τη μεγάλη συμμετοχή στο event μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter:

https://twitter.com/KateSmithFCO/status/1059086942891991040

Ξενάγηση στην ιστορία

Ιστορικά ενθύμια του Ελευθέριου Βενιζέλου -Photo: EUROKINISSI

Τα προσωπικά αντικείμενα του Ελευθέριου Βενιζέλου -Photo: EUROKINISSI

Οι τυχεροί επισκέπτες του ιστορικού κτιρίου της πρεσβευτικής κατοικίας “ταξίδεψαν” στο παρελθόν, μέσα από τον επιβλητικό χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά και επισκέφθηκαν τη Βρετανική Σχολή Αθηνών: την Άνω Οικία, τη Βιβλιοθήκη και το Εργαστήριο Fitch, αλλά και την έκθεση Prosaic Origins του Ανδρέα Λόλη.  Μάλιστα τα προσωπικά αντικείμενα του Βενιζέλου ταξίδεψαν ως την κατοικία για τη συγκεκριμένη ημέρα και για το λόγο αυτό η κυρία Smith εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για την πολύτιμη συμβολή του.

Η πένα του Ελευθέριου Βενιζέλου - Photo: EUROKINISSI

Η πένα του Ελευθέριου Βενιζέλου – Photo: EUROKINISSI

Οι χώροι της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας -Photo: EUROKINISSI

Οι χώροι της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας -Photo: EUROKINISSI

Η οικία Βενιζέλου

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινάει το 1928, όταν η Έλενα Σκυλίτση, δεύτερη σύζυγος του Ελευθερίου Βενιζέλου, γόνος διακεκριμένης οικογένειας εφοπλιστών, επιχειρηματιών και τραπεζιτών, αγοράζει από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ένα μεγάλο οικόπεδο στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Λουκιανού. Τον σχεδιασμό της κατοικίας αναλαμβάνει ο Αναστάσιος Μεταξάς, εκφραστής του νεοελληνικού ρυθμού. Η όλη κατασκευή κοστίζει 100.000 λίρες και το κτήριο ολοκληρώνεται το 1932.

Εντυπωσιακές εικόνες από την τραπεζαρία του οικήματος - Photo: EUROKINISSI

Εντυπωσιακές εικόνες από την τραπεζαρία του οικήματος – Photo: EUROKINISSI

Όταν ο Βενιζέλος πεθαίνει το 1936, η Έλενα αποφασίζει να το πουλήσει. Λόγω των ισχυρών δεσμών της με τη Βρετανία, κάνει μια προσφορά στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία αγοράζει την οικία έναντι 46.000 λιρών Αγγλίας. Ο πρώτος ένοικος ήταν ο Βρετανός πρέσβης Sydney Waterloo και από τότε 22 Βρετανοί πρέσβεις έχουν μείνει στην οικία, η οποία τον πρώτο καιρό στέγαζε και τα γραφεία της πρεσβείας. Στη συγκεκριμένη κατοικία μάλιστα έχουν μείνει μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, καθώς και μεγάλες μορφές της βρετανικής πολιτικής, όπως ο Winston Churchill και η Margaret Thatcher.

Πορσελάνες με βρετανικό οικόσημο- Photo: EUROKINISSI

Πορσελάνες με βρετανικό οικόσημο- Photo: EUROKINISSI

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης της κατοικίας κοσμεί την Αίθουσα Χορού. Το πορτραίτο του γνωστού ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, φιλοτεχνημένο από τον Thomas Phillips της Βασιλικής Ακαδημίας, το 1813 ήταν ένα από τα σημαντικά εκθέματα της ξενάγησης.

https://twitter.com/KateSmithFCO/status/1059017978639982592

Μια όαση στο κέντρο της Αθήνας

Η λίμνη στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία -Photo: EUROKINISSI

Η λίμνη στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία -Photo: EUROKINISSI

Ο κήπος της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς. Μάλιστα η ίδια η πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας ανάρτησε με μεγάλη περηφάνια – όπως δήλωσε- στο Twitter μια σειρά από φωτογραφίες του κήπου.

https://twitter.com/KateSmithFCO/status/1059052068500135936

Οι επισκέπτες θαύμασαν τον μοναδικό αυτό κήπο που είναι κρυμμένος από τα αδιάκριτα βλέμματα στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας - Photo: EUROKINISSI

Οι επισκέπτες θαύμασαν τον μοναδικό αυτό κήπο που είναι κρυμμένος από τα αδιάκριτα βλέμματα στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας – Photo: EUROKINISSI