Μουσείο Μπενάκη: Αντιδράσεις για το γούρι που διαθέτει στο πωλητήριό του με τη Μαντώ Μαυρογένους
Κοινωνία

Μουσείο Μπενάκη: Αντιδράσεις για το γούρι που διαθέτει στο πωλητήριό του με τη Μαντώ Μαυρογένους

Μουσείο Μπενάκη: Αντιδράσεις για το γούρι που διαθέτει στο πωλητήριό του με τη Μαντώ Μαυρογένους

Το σχόλιο του Φωκίωνα Ζαΐμη και η απάντηση του Μουσείου

Ένα γούρι, που διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη έφερε αντιδράσεις στα social media ειδικά και ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το γούρι απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους στη θέση της εργάτριας στην πασίγνωστη αμερικανική αφίσα του Μίλερ από το 1943 με το μήνυμα «We can do it».

Το προϊόν εμφανίστηκε αρχικά εξαντλημένο στη σελίδα του πωλητηρίου του Μουσείου ενώ αναμένεται η επίσημη απάντηση από το ίδιο το Μουσείο.

Όπως θα ακούσετε στο ρεπορτάζ του Live News υπήρξαν δεκάδες τηλεφωνήματα στο Μουσείο για το θέμα με αποτέλεσμα να κατέβει η σελίδα με το προϊόν.

Η Κατερίνα Σαββοπούλου, από τις δημιουργούς της ομάδας Β612 που φιλοτέχνησαν το γούρι, μίλησε στο Marie Claire.

Εξηγώντας τη φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία του, τόνισε ότι η Μαντώ Μαυρογένους «είναι το σύμβολο του φεμινισμού, έπεσε θύμα της πατριαρχίας, δεν ήταν η Τουρκοκρατία που τη σκότωσε».

Στην εκπομπή μίλησε ο απόγονος της οικογένειας Ζαΐμη, Φωκίωνας Ζαΐμης που είναι και αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και σχολίασε το θέμα.

«Σεβόμαστε απολύτως το Μουσείο διότι έχει προσφέρει ένα μεγάλο πολιτιστικό έργο και δεν ξέρω πώς πέρασε από τον έλεγχο των ειδικών. Σεβόμαστε και την ελευθερία των καλλιτεχνών αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένας σεβασμός στα σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης, τις μορφές που ενέπνευσαν. Ενώ έχουμε πολύ σημαντικά πράγματα να συζητήσουμε για τα 200 χρόνια συζητάμε για ένα θέμα δευτερεύον» είπε.

https://streamable.com/e6jh1f

Απαντώντας στα σχόλια με ανακοίνωσή του το Μουσείο Μπενάκη αναφέρει:

«Χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο τους, πόσω μάλλον να το λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο 24ωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού.

Το αντικείμενο αυτό που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια) περιλαμβάνει μία φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή τη στιγμή εξαντληθεί».

https://streamable.com/anc5iu