Νίκη Κεραμέως: Δε θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τη χρονιά 2019-2020
Κοινωνία

Νίκη Κεραμέως: Δε θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τη χρονιά 2019-2020

Νίκη Κεραμέως: Δε θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τη χρονιά 2019-2020

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έδωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και μίλησε για το άσυλο όσο και για τις Πανελλαδικές της ερχόμενης χρονιάς.

“Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια”

Σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυρία Κεραμέως δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Η ακαδημαϊκή κοινότητα ήδη έχει εκφραστεί θετικά, μέσω αρκετών πρυτάνεων που έχουν δηλώσει ότι η ρύθμιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση (…)  Αλλά και φοιτητές, γονείς, περίοικοι των πανεπιστημίων έχουν καλοδεχτεί την προτεινόμενη αλλαγή (…)

Η προστασία των πανεπιστημιακών χώρων υλοποιείται σε δύο στάδια: αφενός, με την επαναφορά μίας υγιούς, σύγχρονης, δημοκρατικής νομοθετικής ρύθμισης για το άσυλο, αφετέρου, με την επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα και την εκτροπή, η οποία στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το κυβερνητικό μήνυμα της απαρέγκλιτης εφαρμογής του νόμου.

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής. Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια”.

Τι αλλάζει στην Γ’ Λυκείου;

Όσον αφορά τους μέλλοντες φοιτητές και συγκεκριμένα τους μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα μπουν στην Γ’ λυκείου, τι θα ισχύσει φέτος; Η διαδικασία επιλογής σχολών ελεύθερης πρόσβασης θα εφαρμοστεί;

Αποφασίσαμε να μην αλλάξουμε -για τους μαθητές που εισάγονται τώρα στην Γ΄ λυκείου- το εισαγωγικό σύστημα που ψηφίστηκε από την απελθούσα κυβέρνηση, παρότι διαφωνήσαμε με αυτό, ώστε να μην αναστατώσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα και να μην ανατρέψουμε στη δεδομένη χρονική συγκυρία τον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους για την προσεχή χρονιά.

Θα προβούμε ωστόσο σε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις για να διορθώσουμε σημαντικές στρεβλώσεις του ψηφισθέντος συστήματος.

  • Καταρχάς, στον εξορθολογισμό της εξεταστέας ύλης. Ανακοινώνουμε τον εξορθολογισμό της ύλης σε κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα για τα οποία η κάλυψη της ύλης δεν ήταν εφικτή.
  • Επιπλέον, επιφέρουμε αλλαγές στη συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας, μειώνοντας το συντελεστή της τελευταίας στον τελικό βαθμό καθότι δεν έχει συντελεστεί ακόμη η απαραίτητη προετοιμασία μαθητών και εκπαιδευτικών για την πλήρη εφαρμογή της εξέτασης αυτής.
  • Θα καταργηθεί ο διαχωρισμός μεταξύ σχολών όπου οι φοιτητές εισάγονται με εξετάσεις και αυτών ελεύθερης πρόσβασης, διαχωρισμός που ενείχε δύο βασικές στρεβλώσεις. Πρώτον, καλούσε τους μαθητές να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή σχολών, ποιες σχολές θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποιες όχι, εφόσον η ελεύθερη πρόσβαση θα καθοριζόταν από τη ζήτηση η οποία θα γνωστοποιείτο σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν της συμπλήρωσης του πρώτου μηχανογραφικού από τους μαθητές. Δεύτερον, οδηγούσε στην κατηγοριοποίηση των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που ρίχνονται στον Καιάδα της πλήρους απαξίωσης.

Τι αλλαγές θα βρουν οι μαθητές μπροστά τους από τον Σεπτέμβριο για τη νέα χρονιά;

Πέρα από τις προαναφερθείσες, δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε περαιτέρω αλλαγές για το σχολικό έτος 2019-2020.

Αν και λίγες μόλις εβδομάδες στην ηγεσία του υπουργείου, έχετε να αντιμετωπίσετε επιπλέον μεγάλο φόρτο εργασίας, που αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. Τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν κανονικά;

Ναι, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Τα βιβλία στην πλειονότητά τους έχουν παραδοθεί ήδη στα σχολεία και τα ελάχιστα που απομένουν θα παραδοθούν στις αρχές Αυγούστου. Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται εγκαίρως στη θέση τους.