Νίκος Χαρδαλιάς: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού»
Κοινωνία

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε και στο «καυτό» ερώτημα γιατί δεν πέταξαν τα εναέρια μέσα στην Εύβοια

«Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τις φωτιές.

«Καλούμαι να διαχειριστώ πολύ δύσκολες καταστάσεις και να πάρω δύσκολες αποφάσεις. Πάντα είχα αίσθηση του καθήκοντος. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος. Αυτά δεν είναι ζητήματα μικροπολιτικής. Είναι πατριωτικό το καθήκον συνεργασίας με τα κόμματα» είπε.

Εμφανώς συγκινημένος τόνισε πως «κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς  είναι μια τραγωδία και είναι για μας μαχαιριά στην καρδιά. Άυπνοι όλες αυτές τις μέρες μείναμε εκεί. Λυπάμαι γιατί την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές».

Ο υφυπουργός Π. Προστασίας  απάντησε και στο «καυτό» ερώτημα γιατί δεν πέταξαν τα αεροπλάνα στην Εύβοια.

«Την ώρα της μάχης κάθε λεπτό είναι πολύτιμο», είπε απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό για το γεγονός ότι δεν δέχεται ερωτήσεις στις ενημερώσεις.

Όπως σημείωσε από τα 74 εναέρια μέσα για την πυρόσβεση διατίθενται τα 67, καθώς τα υπόλοιπα είναι είτε για συντονισμό, είτε για μεταφορά προσωπικού και υλικού.

Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις.

«Έχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές.  Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο που λέμε πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Άρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν τα εναέρια μέσα. Η εικόνα της Εύβοιας είναι αυτή» είπε και έδειξε μια φωτογραφία με το νησί καλυμμένο από καπνό που δεν επιτρέπει να πετάξουν τα αεροπλάνα.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός βοήθειας ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ξέσπασαν οι πρώτες φωτιές.

Ο υφυπουργός απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να παρέμβει στην Εύβοια. «Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά. Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.