Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η διεθνής πρωτοβουλία της για την κλιματική αλλαγή
Κοινωνία

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η διεθνής πρωτοβουλία της για την κλιματική αλλαγή

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η διεθνής πρωτοβουλία της για την κλιματική αλλαγή

Σε εξέλιξη το τριήμερο 20ο High Level Meeting

Ένα διεθνές μήνυμα για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου στέλνουν σημαντικές προσωπικότητες στο πλαίσιο του τριήμερου 20ου High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου 2020, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και ιδρυτικό μέλος του Nizami Ganjavi International Center μαζί με τους Co Chair του Οργανισμού Δρ. Vaira Vike Freiberga, πρώην Πρόεδρο της Λετονίας, και Δρ. Ismail Serageldin, πρώην αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποδέχονται αρχηγούς κρατών, κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους του πολιτικού, διπλωματικού και δημοσιογραφικού κόσμου σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο να αναλυθούν σε βάθος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου.

Τελετή έναρξης στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, με ομιλία του στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Σε ένδειξη αναγνώρισης των σημαντικών πρωτοβουλιών του για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή και τη συμβολή του στα θέματα κλιματικής αλλαγής απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βραβείο του Nizami Ganjavi International Center από την Co Chair του Οργανισμού κυρία Vaira Vike Freiberga.

Ο κύριος Παυλόπουλος παρέλαβε το βραβείο ευχαριστώντας για τη μεγάλη τιμή.

Η Dr. Vaira Vike Freiberga και ο Προκόπιος Παυλόπουλος κατά την απονομή

Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη στην εισαγωγική της ομιλία είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η πολιτιστική κληρονομιά της ιστορικής περιοχής της Μεσογείου, με την τεράστια παγκόσμια αξία, βρίσκεται υπό τον άμεσο κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά από τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης απηύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια για τις Πολιτιστικές Πολιτικές και την Ανάπτυξη του Τομέα Πολιτισμού της UNESCO Paola Leoncini-Bartoli, ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Anar Huseynov, o πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, η Νathalie de Gaulle, Ιδρύτρια Societer και NB-INOV.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Προκόπιος Παυλόπουλος, η Λίνα Μενδώνη, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Δημήτρης Παντερμαλής

H Dr. Vaira Vike Freiberga, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Dr. Ismail Seragelgin

Αμέσως μετά ακολούθησαν δύο πάνελ με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων.

To πρώτο πάνελ είχε θέμα: «Τι πρέπει να γίνει για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής;» και το δεύτερο «Κλιματική Αλλαγή: Πού βρισκόμαστε και πώς πρέπει να δράσουμε».

Εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών

Το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα «Οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο».

Την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε η πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγήτρια Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος, η Co Chair του Οργανισμού Δρ. Vaira Vike Freiberga, πρώην Πρόεδρος της Λετονίας, και ο Δρ. Ismail Serageldin, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Νικόλαος με την Τατιάνα Μπλάτνικ και τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η Αλεξία και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Άποψη της αίθουσας