Νύχια & Ημιμόνιμο: Είναι καρκινογόνο το «φουρνάκι»;
Κοινωνία

Νύχια & Ημιμόνιμο: Είναι καρκινογόνο το «φουρνάκι»;

Νύχια & Ημιμόνιμο: Είναι καρκινογόνο το «φουρνάκι»;

Ανησυχία σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο προκάλεσε η είδηση ότι ενδεχομένως το ημιμόνιμο μανικιούρ και το «φουρνάκι» νυχιών προκαλεί μεταλλάξεις στο DNA.

Ο δερματολόγος, Παναγιώτης Ρηγάτος, θα πει πως η ακτινοβολία δημιουργεί προβλήματα και καλό θα ήταν να χρησιμοποιύν και αντηλιακή κρέμα.

«Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Το φουρνάκι είναι μια μορφή ακτινοβολίας όπως είναι το σολάριουμ και ο ήλιος. Στην περιοχή γύρω από τα νύχια, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό γιατί δημιουργεί έγκαυμα».

Όπως λένε οι ειδικοί, το ημιμόνιμο μανικιούρ με τζελ και πιο ειδικά το στέγνωμα βερνικιού με συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας φαίνεται πως επηρεάζουν το DNA. Καθώς τα τελευταία χρόνια η χρήση βερνικιών τζελ έχει διαδοθεί ιδιαίτερα καθώς οι γυναίκες δεν χρειάζεται να περιμένουν για ώρες ώστε να στεγνώσουν τα νύχια τους αλλά με τη βοήθεια ειδικής λάμπας υπεριώδους ακτινοβολίας, το βερνίκι στεγνώνει σε ένα λεπτό, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ακτίνες αυτές μπορούν εύκολα να διαπεράσουν το δέρμα και να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο DNA.

«Δεν θα έλεγα σε έναν ασθενή να σταματήσει να πηγαίνει εκτός αν πήγαινε πολλές φορές το μήνα»

Πρόκειται για νέα έρευνα έρχεται από συνεργασία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγο και του Πανεπιστήμιου στο Πίτσμπουργκ αν και οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ελάχιστη ή και καμία σχέση μεταξύ των συσκευών αυτών και του καρκίνου του δέρματος τώρα τα νεα ευρήματα είναι ανησυχητικά.

Το ίδιο το βερνίκι gel δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, οι λάμπες και τα κουτιά φωτός, που χρησιμοποιούνται για να σφραγίζουν το βερνίκι κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού μανικιούρ, έχουν προκαλέσει ανησυχία. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί εκπέμπουν αρκετά υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας UVA, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου. Το επίπεδο κινδύνου εξαρτάται από τη συχνότητα των μανικιούρ.

Όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο για μια γυναίκα που έκανε συχνά μανικιούρ με τζελ και διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος ήταν αρκετά για να ξεκινήσουν νέες μελέτες.

«Δεν θα έλεγα σε έναν ασθενή να σταματήσει να πηγαίνει εκτός αν πήγαινε πολλές φορές το μήνα», δήλωσε στο Reuters Health ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Lyndsay Shipp από το Πανεπιστήμιο Georgia Regents. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) είναι παράγοντας κινδύνου για τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Το φυσικό ηλιακό φως και οι λάμπες UV που χρησιμοποιούνται για το μαύρισμα εκπέμπουν τις βλαβερές ακτίνες, όπως και οι μικρές λάμπες που χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση του στεγνώματος στα ινστιτούτα νυχιών.

Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις μιτοχονδριακής βλάβης και βλάβης του DNA, καθώς και μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος. Και προειδοποιούν ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη προτού μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα ότι η χρήση των συσκευών αυτών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό τέτοιες μελέτες να χρειαστούν τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν και να ενημερωθεί στη συνέχεια το ευρύ κοινό.