Πάπας Φραγκίσκος: Επισκέφθηκε το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ – «Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια»
Κοινωνία

Πάπας Φραγκίσκος: Επισκέφθηκε το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ – «Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια»

Πάπας Φραγκίσκος: Επισκέφθηκε το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ – «Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια»

Το μήνυμα αγάπης και ενότητας που έστειλε από το ΚΥΤ Μυτιλήνης

Στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στο Καρά Τεπέ βρέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υποδέχθηκε τον Ποντίφικα μαζί με την την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο Προκαθήμενος στης Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έλαβε θερμή υποδοχή από τους πρόσφυγες που διαμένουν στο ΚΥΤ, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να τον επευφημούν και να του φωνάζουν «σ΄αγαπάμε».

Κατά την ομιλία του έστειλε ένα δυνατό μήνυμα αγάπης, η οποία δεν γνωρίζει φυλετικό διαχωρισμό και που μπροστά της όλοι είναι ίσοι και έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Στηλίτευσε την ολιγωρία των κρατικών μηχανισμών ως προς την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που πλήττει όλον τον πλανήτη αλλά και την αδιαφορία όσων στέκονται με φόβο μπροστά από τόσες ψυχές που επιζητούν μονάχα μία ευκαιρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια σ΄αυτόν τον κόσμο.

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, είμαι ευγνώμων κυρία Πρόεδρε για την παρουσία μου εδώ. Βρίσκομαι και πάλι εδώ για να σας συναντήσω, είμαι πάλι εδώ για να σας πω ότι είμαι δίπλα σας, να το πω από καρδιάς, είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, για να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσμονή, μάτια που είδαν βία και φτώχεια, μάτια χαραγμένα από πολλά δάκρυα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αγαπητός Αδελφός Βαρθολομαίος, πριν από πέντε χρόνια, σ’ αυτό το νησί, είπε κάτι που με εντυπωσίασε: “Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια. Όποιος σας φοβάται, δεν έχει δει τα πρόσωπά σας. Όποιος σας φοβάται δεν έχει δει τα παιδιά σας. Λησμονεί ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία υπερβαίνουν φόβο και διαίρεση. Λησμονούν ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα πρόβλημα της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και της Ελλάδος. Είναι ένα πρόβλημα του κόσμου”».

«Είναι ένα πρόβλημα του κόσμου, μια κρίση ανθρωπιστική που αφορά όλους. Η πανδημία μάς έπληξε παγκόσμια, μας έκανε να νιώσουμε όλοι μέσα στην ίδια βάρκα, μας έκανε να νιώσουμε τι σημαίνει να έχεις τους ίδιους φόβους. Καταλάβαμε ότι τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, διότι στον σημερινό κόσμο οι αποσπασματικές λύσεις είναι ανεπαρκείς. Ενώ όμως προωθούνται με κόπο οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, και φαίνεται κάτι να κινείται, παρά τις πολλές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές, όλα δείχνουν μια τρομερή φυγοδικία σε ό,τι αφορά τις μεταναστεύσεις. Και όμως εδώ πρόκειται για ανθρώπους, για ανθρώπινες ζωές! Εδώ πρόκειται για το μέλλον όλων, που θα είναι γαλήνιο μόνο εάν ενταχθεί. Μόνο εάν συμφιλιωθεί με τους πιο αδύναμους το μέλλον θα είναι αίσιο».

«Όπως είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους καθολικούς πρόσφυγες που διαμένουν τον καταυλισμό «Τα πρόσωπά σας μας ζητούν να μη γυρίσουμε από την άλλη μεριά, να μην αρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει, να κάνουμε δικές μας τις δικές σας ιστορίες και να μη λησμονήσουμε τα δράματά σας. Έγραψε ο Elie Wiesel, μάρτυρας της πιο μεγάλης τραγωδίας του περασμένου αιώνα: ‘Επειδή θυμάμαι την κοινή μας καταγωγή, γι’ αυτό πλησιάζω τους ανθρώπους αδελφούς μου. Επειδή αρνούμαι να λησμονήσω ότι το μέλλον τους είναι σημαντικό όσο και το δικό μου’. Παρακαλώ τον Θεό να μας αφυπνίσει από τη λησμονιά του πάσχοντα, να μας ταρακουνήσει από τον ατομικισμό που αποκλείει, να αφυπνίσει τις καρδιές που είναι κουφές στις ανάγκες του πλησίον. Αλλά παρακαλώ και τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο: ας υπερβούμε την παράλυση του φόβου, την αδιαφορία που σκοτώνει, την κυνική αδιαφορία που με γάντια βελούδινα καταδικάζει σε θάνατο όποιον βρίσκεται στο περιθώριο! Ας συγκρουστούμε ριζικά με την επικρατούσα σκέψη, εκείνην που περιστρέφεται γύρω από το προσωπικό εγώ, γύρω από τους προσωπικούς και εθνικούς εγωισμούς, που γίνονται μέτρο και κριτήριο για το καθετί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ποντίφικας.