Πάσχα 2021: Έπεσαν οι μπότηδες από τα Κερκυραϊκά μπαλκόνια
Κοινωνία

Πάσχα 2021: Έπεσαν οι μπότηδες από τα Κερκυραϊκά μπαλκόνια

Πάσχα 2021: Έπεσαν οι μπότηδες από τα Κερκυραϊκά μπαλκόνια

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης οι ντόπιοι τήρησαν το έθιμο

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι καθηλωτικό με το έθιμο των μπότηδων να είναι εκείνο που ξεχωρίζει το Μεγάλο Σάββατο, μετά την πρώτη Ανάσταση.

Άλλες χρονιές το νησί «βουλιάζει» από πιστούς και τουρίστες που επιλέγουν να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου στον Άγιο Σπυρίδωνα και να ζήσουν το σπάσιμο των κανατιών από τα μπαλκόνια των σπιτιών των Κερκυραίων, ωστόσο φέτος, εξαιτίας του κορονοϊού, η Κέρκυρα κράτησε τις παραδόσεις με τους ντόπιους.

Στις 11 το πρωί, με το σήμα της πρώτης Ανάστασης και όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει το «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν», οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης χτυπούν χαρμόσυνα και οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια τους ή τα παράθυρά τους ρίχνουν τους μπότηδες. Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, δεμένα με κόκκινες κορδέλες . Τα μπαλκόνια και τα παράθυρα είναι στολισμένα με ένα κόκκινο πανί.

Είναι ένα έθιμο που γιορτάζεται μόνο στην Κέρκυρα και που έχει ρίζες από τα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού. Οι Βενετοί τότε καθολικοί έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι Κερκυραίοι, υιοθέτησαν το έθιμο και το μετέφεραν χρονικά στο Πάσχα, που οι Ενετοί τους επέτρεπαν να γιορτάσουν μόνο το μεσημέρι.

Το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας, γι αυτό μέχρι και σήμερα τα κομμάτια από τους σπασμένους «μπότηδες» τα παίρνουν στο σπίτι τους οι Κερκυραίοι αλλά και πολλοί επισκέπτες του νησιού, προκειμένου να τους φέρουν καλοτυχία και ευμάρεια.

Και αυτό το έθιμο συνοδεύεται από τις φιλαρμονικές του τόπου. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές βγαίνουν και πάλι στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».

https://streamable.com/mj2wkj