Πάτρα: Νέες μαρτυρίες «καίνε» τη μητέρα  – «Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα έχει νοητική υστέρηση ενώ δεν είχε» – «Έβρεχε και δεν βγήκε να με βοηθήσει να βάλω το καρότσι με το παιδί της στο σπίτι»
Κοινωνία

Πάτρα: Νέες μαρτυρίες «καίνε» τη μητέρα – «Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα έχει νοητική υστέρηση ενώ δεν είχε» – «Έβρεχε και δεν βγήκε να με βοηθήσει να βάλω το καρότσι με το παιδί της στο σπίτι»

Πάτρα: Νέες μαρτυρίες «καίνε» τη μητέρα  – «Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα έχει νοητική υστέρηση ενώ δεν είχε» – «Έβρεχε και δεν βγήκε να με βοηθήσει να βάλω το καρότσι με το παιδί της στο σπίτι»

Νέες μαρτυρίες έφερε στο φως το Live News

Νέες μαρτυρίες έφερε στο φως το Live News από την εποχή που η Τζωρτζίνα μετά την εγκεφαλική παράλυση ήταν σε κέντρο αποκατάστασης, το καλοκαίρι του 2021.

Οι υπάλληλοι του κέντρου αποκατάστασης εκείνες τις μέρες συζητούσαν για τις τυπικές επισκέψεις κι την ψυχρή έως και αδιάφορη όπως την χαρακτηρίζουν στάση της μητέρας της.

Τα λόγια της τότε υπεύθυνης στο προκαλούν αίσθηση:

«Μέσα σε όλα λοιπόν, μου είπε ότι είναι τετραπληγία και ότι έχει και νοητική στέρηση. Της λέω “από πού το συμπεραίνετε την νοητική καθυστέρηση;” Μου λέει “το είπαν οι γιατροί”. “Δεν βλέπεις πώς  είναι το παιδί σου;” λέω, επειδή η νοητική καθυστέρηση δεν είναι ένα πράγμα για το οποίο μπορείς να αποφαίνεσαι τόσο εύκολα, η τετραπληγία ναι, είναι εμφανής, αλλά η νοητική καθυστέρηση δεν είναι εμφανής. “Θέλω να μου δώσετε λίγο χρόνο να δω το παιδί και να σας πω τι βλέπω”» τόνισε.

«Η Τζωρτζίνα δεν είχε, δεν εμφάνιζε κομμάτια νοητικής καθυστέρησης. Δηλαδή είχε εξαιρετική αντίληψη, εξαιρετική μνήμη, οπτική και ακουστική. Ήθελα να δω την αναγνωστική της ικανότητα, κρατούσαν δύο συνάδελφοι δύο καρτέλες, που είχε είτε μέλι είτε μήλο. Και έβλεπε και της έλεγα “πού λέει μήλο;” και γύριζε το κεφαλάκι από την πλευρά που έλεγε μήλο.

Δηλαδή εγώ έβλεπα ένα παιδί το οποίο μου έδινε σημάδια ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση. Καταλάβαινε.

Ήταν ευτυχισμένη στο κέντρο, για το σπίτι όμως δεν μπορώ να σας πω. Όμως μπορώ να σας πω ότι η συνοδός μου είπε δύο φορές ότι “το πήρα κλαμένο”. Όπως πολύ άσχημα το παραλάβαμε μετά τη μαγνητική, λίγο πριν φύγει από τη ζωή».

Λίγες μόνο μέρες νωρίτερα το παιδί βρισκόταν στο νοσοκομείο. Είχε υποστεί μυστηριωδώς ανακοπή και επανήλθε στη ζωή σχεδόν μία ώρα μετά. Μέχρι να πάρει εξιτήριο, γιατροί και νοσηλευτές καταγγέλλουν πως η μητέρα της, έκανε τυπικές επισκέψεις κ είχε τύχει να πάει ακόμα και με μαγιό, για να είναι έτοιμη για τη θάλασσα.

«Όχι μου λέει, “θα το πάρεις είσαι υποχρεωμένη”, της λέω “μα εγώ κυρία Ρούλα δεν μπορώ να δώσω ούτε νερό στο παιδί σας” και γυρνάει και μου λέει “δεν χρειάζεται να της δώσεις νερό, δεν έχει 40 βαθμούς έξω”. Εκεί έχασα τον αυτοέλεγχό μου και της απάντησα: “συγγνώμη, γιατί εγώ χειμώνα έδινα στο παιδί μου νερό”» πρόσθεσε η πρώην υπεύθυνη του κέντρου αποκατάστασης.

Η μαρτυρία της γυναίκας που φρόντιζε τη Τζωρτζίνα

«Το παιδί ερχόταν στο ΚΔΑΠ στις 5 η ώρα και έφευγε στις 20:00. Εγώ με τον κύριο Μάνο δεν είχα επικοινωνία, είχα μόνο με την κυρία Ρούλα. Δεν είχα καλή επικοινωνία, αλλά χωρίς να μπορώ να σας το εξηγήσω ότι μου είπε αυτό, μου έκανε αυτό. Έβλεπα… αλλά σας πω κάτι; Βιβλιογραφικά εξηγούνται τα πάντα, ότι ήταν μια γυναίκα σε θυμό, ότι ήταν μια μάνα σε θυμό, δηλαδή προσπαθούσα όλες τις συμπεριφορές να τις εξηγήσω με βάση τη βιβλιογραφία» ανέφερε μια πρώην εργαζόμενη του ΚΔΑΠ στο Live News.

«Μου έκαναν παράπονα, μου έκανε η συνοδός ότι μπορεί να περίμενε, δεν ήταν στο σπίτι όταν πήγαινε το παιδί, δύο φορές».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό:

«Ένα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι κάποια στιγμή συνόδευσα εγώ το παιδί στο σπίτι, με το σχολικό. Βρέχει, κατεβαίνω με το καρότσι, ο οδηγός κρατάει ομπρέλα πάνω από τη Τζωρτζίνα να μην βραχεί το παιδί και εγώ δεν μπορούσα γιατί δεν είχα την εμπειρία, δεν ήξερα πώς να ανεβάσω το καρότσι στο πεζοδρόμιο για το βάλω στο σπίτι. Ήτανε λοιπόν ατάραχη στην πόρτα και της λέω “κυρία Ρούλα μπορείτε να με βοηθήσετε;” και μου λέει: “κάντε πίσω το καρότσι και μπείτε”. Αυτό τώρα δεν είναι μια συμπεριφορά αναμενόμενη. Δηλαδή πώς θα έκανε ο καθένας σε έναν γέρο, να δει το καρότσι και να σηκωθεί να βοηθήσει, να σηκώσει λίγο μπροστά για να ανέβει το καρότσι. Δεν βγήκε από την πόρτα της».