Παύλος: Η περιβόητη συνέντευξή του στο Point De Vue  – «Ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει βιασύνη»
Κοινωνία

Παύλος: Η περιβόητη συνέντευξή του στο Point De Vue – «Ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει βιασύνη»

Παύλος: Η περιβόητη συνέντευξή του στο Point De Vue  – «Ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει βιασύνη»

Στην executive σουίτα της Μεγάλης Βρεταννίας αλλά και στην Αθηναϊκή Λέσχη, κάτω από το πορτρέτο της γιαγιάς του Φρειδερίκης και με φόντο εκείνο του πατέρα του, ο Παύλος, πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, έδωσε συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Point De Vue.

Μαζί του στη φωτογράφιση η σύζυγός του, Μαρί Σαντάλ και ο πρωτότοκος γιος του, Αλέξιος.

Η συνέντευξη δόθηκε μια μέρα πριν από το μνημόσυνο του  Κωνσταντίνου, το περασμένο Σάββατο.

«Ευχαριστώ τον κόσμο για τον σεβασμό που έδειξε, στον πατέρα μου και σε εμάς. Το αν οι άνθρωποι πιστεύουν στη μοναρχία ή όχι, δεν έχει σημασία. Απέτισαν φόρο τιμής σε ένα ιστορικό πρόσωπο. Εκ μέρους της οικογένειάς μου τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».

Μέσα από τη συνέντευξη, ο Παύλος ξεκαθαρίζει πως όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή πολιτική φιλοδοξία, αλλά και πως δεν σκοπεύει με κανένα τρόπο να αμφισβητήσει το πολίτευμα. Ούτε εκείνος, ούτε μελλοντικά ο μεγαλύτερος γιος του.

«Δεν πρόκειται να αναλάβω επίσημο ρόλο, ούτε και αυτός. Το μόνο που μπορώ να του προτείνω είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του παππού του, να είναι καλός άνθρωπος όπως ελπίζω να είμαι και εγώ. Τον ενθαρρύνω επίσης να εξερευνήσει όλα όσα τον ενδιαφέρουν, να μην παγώσει σε ένα παρελθόν που έχει περάσει».

Και συμπληρώνει:

«Δε θα αλλάξω ποτέ την στάση μου. Ο κόσμος θα με δει όπως είμαι: αρχηγός της οικογένειας. Ο Παύλος για όλους. Η Ελληνική Δημοκρατία υπάρχει σχεδόν πενήντα χρόνια. Ελπίζω οι ηγέτες της να μας βλέπουν ως ανθρώπους καλής θέλησης. Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το Σύνταγμα, αλλά για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να προχωρήσει. Ποτέ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τους ηγέτες άμεσα».

Τα παραλειπόμενα της κηδείας

Για πρώτη φορά αποκάλυψε ένα κομμάτι από τα όσα έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο ίδιος και τα αδέρφια του έφτασαν για να συζητήσουν τα της κηδείας του Κωνσταντίνου.

«Δεν είχαμε ιδέα πώς θα ήταν η τελετή, μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους ή μια ιδιωτική εκδήλωση. Όταν αποφασίστηκε η δεύτερη επιλογή, εξήγησα αμέσως ότι η αδελφή του πατέρα μου είναι βασιλική σύζυγος της Ισπανίας και μητέρα του βασιλιά και η αδελφή της μητέρας μου βασίλισσα της Δανίας, έτσι θα υπήρχαν αναγκαστικά επίσημες αντιπροσωπείες. Ο βασιλιάς Κάρολος έχει υιοθετήσει την παράδοση της μητέρας του να μην έρχεται σε κηδείες στο εξωτερικό».

Το μόνο παράπονο που εκφράζει προσεκτικά, έχει να κάνει με τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος.

«Θα θέλαμε να τους δώσουμε μια ολόκληρη μέρα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Αυτό που έχει ενδιαφέρον και πρέπει να σημειωθεί είναι η παρουσία πολλών νέων στο πλήθος, όχι μόνο γνωστών του πατέρα μου. Σίγουρα επειδή κατάλαβαν ότι ήταν ένα ιστορικό γεγονός. Ο πατέρας μου ήταν αρχηγός του κράτους, βασιλιάς, χρυσός Ολυμπιονίκης. Πολλοί δεν τον γνώριζαν, αλλά ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε μια προσωπικότητα, ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας».

Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη.

Πώς είναι η μητέρα σας;

Είναι καλά, έστω κι αν πρέπει να ξεκινήσει μια νέα ζωή χωρίς τον άνθρωπο με τον οποίο ήταν μαζί για εξήντα χρόνια. Η οικογένειά μας παραμένει ενωμένη. Υπάρχει πάντα ένας από εμάς μαζί της. Οι δύο αδελφές μου, η Θεοδώρα και η Αλεξία, κατάφεραν να μείνουν μαζί της για λίγο καιρό. Ο αδελφός μου ο Νικόλαος ζει εδώ, ο άλλος μου αδελφός ο Φίλιππος και εγώ πηγαινοερχόμαστε.

Σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα ίδρυμα για να βοηθήσετε τους Έλληνες που έχουν ανάγκη;

Εργαζόμαστε εδώ και έξι χρόνια στην Ελλάδα μέσω του The Prince’s Trust, το οποίο ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο το 1976. Αυτό έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους μεταξύ 18 και 35 ετών να βρουν δουλειά. Λειτουργεί πολύ καλά. Εργάζομαι επίσης και ανεξάρτητα σε ένα άλλο πρόγραμμα που στηρίζει τους εργαζομένους ηλικίας 40 ετών και άνω ώστε να αναπροσανατολίσουν την καριέρα τους, αν χρειαστεί. Σκοπεύω να αναπτύξω και άλλες δράσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, όπως η ψυχική υγεία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση.

Τι θα αλλάξει αυτή η νέα θέση για τη σύζυγο και τα παιδιά σας;

Ειλικρινά όχι πολλά. Όπως είπα, ο ρόλος μου θα είναι να βεβαιωθώ ότι είμαστε καλοί άνθρωποι. Η σύζυγός μου και τα παιδιά μου είχαν πάντα μια ισχυρή αίσθηση σεβασμού και αυτό, ελπίζω, δεν θα αλλάξει.

Παρόλα αυτά, είστε τυχεροί, γιατί δεν είναι εύκολο σήμερα!

Είναι αλήθεια, είμαστε τυχεροί, γιατί με τη Μαρί-Σαντάλ μοιραζόμαστε τον ίδιο τρόπο με τον οποίον βλέπουμε τα πράγματα. Ακόμη και πριν παντρευτούμε, είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και κοινούς φίλους, και αυτό δεν έχει αλλάξει από τότε. Το σύστημά μας είναι να κρατάμε τις σημαντικές αξίες και να αφήνουμε τις νέες ιδέες να μπαίνουν μέσα. Και φυσικά, να εμπνέουμε ο ένας τον άλλον. Τα πέντε παιδιά μας αγαπούν τις νέες τεχνολογίες και μας διδάσκουν πολλά πράγματα. Τελικά, κάνουμε μια καλή ομάδα: εμείς, διδάσκοντάς τους λίγο από την παράδοση, και εκείνοι, πηγαίνοντάς μας μπροστά. Όπως και να έχει, δεν μπορείτε να τους πείτε απλά όχι, θα σας γυρίσουν την πλάτη. Όσο πιο πολύ μεγαλώνουν, τόσο περισσότερες καλές στιγμές περνάμε μαζί.

Πώς προετοιμάζετε τον μεγαλύτερο γιο σας, Κωνσταντίνο για τον ρόλο του ως διαδόχου;

Δεν σκοπεύω να αναλάβω επίσημο ρόλο, ούτε και αυτός. Το μόνο που μπορώ να του προτείνω είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του παππού του, να είναι καλός άνθρωπος όπως ελπίζω να είμαι και εγώ. Τον ενθαρρύνω επίσης να εξερευνήσει όλα όσα τον ενδιαφέρουν, να μην εγκλωβιστεί στο παρελθόν.

Λέγεται ότι σχεδιάζετε να μετακομίσετε μόνιμα στην Ελλάδα. Ποια είναι η κατάσταση;

Ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα, εδώ και καιρό και μετά το θάνατο του πατέρα μου υπάρχουν πολλές φήμες. Μπορεί να είναι στην Αθήνα, ανάλογα με το τι θα βρούμε. Τα παιδιά μας έχουν προχωρήσει αρκετά στη ζωή τους. Ο μικρότερος γιος μας, ο Αριστείδης, πηγαίνει στο Wellington College στην Αγγλία, όπου πήγαν και τα αδέρφια του πριν από αυτόν. Ο Οδυσσέας μόλις αποφοίτησε από το λύκειο και θα πάει στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο Αχιλλέας είναι επίσης φοιτητής εκεί και θα αποφοιτήσει του χρόνου. Τέλος, η Ολυμπία συνεργάζεται με πολλούς οίκους μόδας. Όσο για μένα, έχω την δυνατότητα να εργαστώ από παντού. Δεν υπάρχει βιασύνη, αλλά ως επικεφαλής της οικογένειας, σίγουρα θα με βλέπουν περισσότερο εδώ.