Πέθανε η Νταίζη Μαυράκη, η πρώτη μεταπολεμική Σταρ Ελλάς
Κοινωνία

Πέθανε η Νταίζη Μαυράκη, η πρώτη μεταπολεμική Σταρ Ελλάς

Πέθανε η Νταίζη Μαυράκη, η πρώτη μεταπολεμική Σταρ Ελλάς

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η πρώτη μεταπολεμική Σταρ Ελλάς, Νταίζη Μαυράκη. Η κηδεία της σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr θα γίνει το Σάββατο στις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει η ταφή της, στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Ποια ήταν η Νταίζη Μαυράκη;

Η  Χανιώτισσα Νταίζη Μαυράκη ήταν ξαδέλφη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όταν ήταν 17 ετών ο θείος της είδε την αναγγελία για τα πρώτα καλλιστεία Σταρ Ελλάς στην εφημερίδα Έθνος και έστειλε φωτογραφία της.  Όπως μαθαίνουμε από τη Μηχανή του Χρόνου, η νεαρή Νταίζη ήταν τότε μαθήτρια στο Β’ Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας, καθώς όταν ξέσπασε ο πόλεμος,  η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε από την Κρήτη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι, όπου ζούσε μέχρι το θάνατό της.

Η Μαυράκη πέρασε αμέσως από την κριτική επιτροπή μαζί με άλλες 11 κοπέλες. Ήταν μάλιστα φαβορί και είχε το ψευδώνυμο “Ακρωτήρι”.

Η βραδιά των καλλιστείων, που έγιναν το 1952 στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», ήταν λαμπρή, με την παρουσία όλης της κοσμικής Αθήνας. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Παππάς και ο Μίμης Φωτόπουλος. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη και την επίβλεψη της διοργάνωσης έκανε η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο στρατηγός Παπάγος μετά της συζύγου του, ο υπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος και μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας.

Σταρ Ελλάς στέφθηκε η Νταίζη Μαυράκη, Μις Ελλάς η Βιργινία Πετιμεζάκη και ακολούθησε η Χαρούλα Γεωργατζά.

Τα παραλειπόμενα των καλλιστείων του ’52

Τα καλλιστεία του 1952 διοργανώθηκαν τέσσερις μόλις μέρες μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, στην σπαρασσόμενη από τον Εμφύλιο Ελλάδα και όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν αίσθηση. Το παρών σε εκείνα τα καλλιστεία έδωσε και ο τότε νεαρός βουλευτής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του οποίου η ξαδέλφη στέφθηκε νικήτρια. Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου αυτά τα καλλιστεία στάθηκαν καθοριστικά για τη ζωή του αφού εκεί γνώρισε την όμορφη Αθηναία Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη εύπορης οικογένειας, τη μετέπειτα σύντροφο της ζωής του και μητέρα των παιδιών του.

Η παρολίγον Miss Universe

Η πανέμορφη και μελαχρινή καλλονή, Νταίζη, ταξίδεψε μέχρι το Long Beach της Καλιφόρνιας, όπου θα γίνονταν τα πρώτα καλλιστεία για την Miss Universe. Και για τον διεθνή διαγωνισμό ήταν η πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση και όπως ήταν φυσικό προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας. Η Ελληνίδα καλλονή τράβηξε τα βλέμματα και τελικά εξελέγη 3η Μις Υφήλιος (Β΄ αναπληρωματική) χάνοντας την πρωτιά για μια ψήφο από τη Φινλανδή Αrmi Kuusela.

Οι υποψήφιες των καλλιστείων Miss Universe, με την Νταίζη Μαυράκη, πρώτη αριστερά στην κάτω σειρά.

Οι υποψήφιες των καλλιστείων Miss Universe, με την Νταίζη Μαυράκη, πρώτη αριστερά στην κάτω σειρά.

Η καριέρα και οι γάμοι

Η Νταίζη Μαυράκη, μετά το τέλος των καλλιστείων υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Universal, αλλά απαρνήθηκε την καριέρα στις ΗΠΑ και σύντομα επέστρεψε στην Ελλάδα. Στον ελληνικό κινηματογράφο συμμετείχε στη δραματική ταινία του 1954 με τίτλο «Νυχτερινή περιπέτεια». Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βιέννη, όπου σπούδασε σκηνοθεσία και ενδυματολογία.

Αποσύρθηκε νωρίς από τα φώτα της δημοσιότητας. Παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη κλωστοϋφαντουργίας, Βελλή αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε. Ακολούθησε δεύτερος γάμος με τον καθηγητή ιατρικής και γυναικολόγο, Αντώνη Κομνηνό, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.