Πέθανε ο πρώην Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος
Κοινωνία

Πέθανε ο πρώην Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος

Πέθανε ο πρώην Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος

Σε ηλικία 94 ετών

“Έφυγε” από την ζώη ο πρώην Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος σε ηλικία 94 ετών μετά από σύντομη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.

Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καρούσος, γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1926. Έζησε στην Πάτρα, όπου το 1948 ξεκίνησε να διδάσκει ως κατηχητής. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1956 και πρεσβύτερος το 1959. Το 1957 άρχισε τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε.

Το 1973 ίδρυσε με τους αρχιμανδρίτες τότε Αμβρόσιο και Χριστόδουλο τη Μονή της Παναγίας “Χρυσοπηγής”, της οποίας και ορίστηκε ηγούμενος ενώ υπήρξε και ο πνευματικός πατέρας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στη συνέχεια.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πειραιώς και κατά την θητεία του στην Μητρόπολη του Πειραιά, ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, γηροκομείο, παιδικούς σταθμούς και δημοτικό σχολείο.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2006 υπέβαλε στον πνευματικό του γιο, Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας και έκτοτε απέφευγε να παρευρίσκεται σε χώρους εκκλησιαστικής διοίκησης με μόνη εξαίρεση τον προηγούμενο Οκτώβριο, όταν προκειμένου να συγχαρεί τον νέο γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη που είναι πνευματικό του παιδί, επισκέφθηκε το συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη.

Πηγή: ΑΠΕ