Πρόσφυγες προσπαθούν να φύγουν από την Ελλάδα
Κοινωνία

Πρόσφυγες προσπαθούν να φύγουν από την Ελλάδα

Πρόσφυγες προσπαθούν να φύγουν από την Ελλάδα

Αυξάνουν τα περιστατικά συλλήψεων στα σύνορα της χώρας, προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να διαφύγουν με πλαστά χαρτιά. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, στα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας έχουν συλληφθεί από την αρχή του έτους 5.633 άνθρωποι.

Ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να βγουν από τη χώρα, εντοπίζεται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης. Σε αυτό έχουν πραγματοποιηθεί 1511 συλλήψεις, έναντι 666 το 2017. Αντίστοιχα, 1419 περιπτώσεις κατεγράφησαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, σχεδόν 1000 περισσότερες από το σύνολο των συλλήψεων στο νησί για το ίδιο θέμα το 2017.

Οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί αισθητά από την θέση σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης και Τουρκίας. Παρόλα αυτά, χιλιάδες άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα μας από την γειτονική χώρα και επιθυμούν να προχωρήσουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη του Βορρά. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 περίπου 11.200 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης και 7.200 από την ξηρά, ενώ το 2017 είχαν καταγραφεί 29.700 αφίξεις μέσω θαλάσσης και 5.600 μέσω ξηράς.

Η Ελλάδα φιλοξενεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων 58.000 πρόσφυγες (καταγραφή του Ιουνίου σύμφωνα με τον ΟΗΕ). Χιλιάδες από αυτούς έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, έπειτα από το κλείσιμο των συνόρων, χωρών των Βαλκανίων. Πολλές άλλωστε είναι οι χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχτούν ανθρώπους που έρχονται από χώρες που μαστίζονται από πόλεμο.