Πυρκαγιά σε Σταμάτα και Ροδόπολη: Καλύτερη η κατάσταση στα μέτωπα – Κάηκαν σπίτια
Κοινωνία

Πυρκαγιά σε Σταμάτα και Ροδόπολη: Καλύτερη η κατάσταση στα μέτωπα – Κάηκαν σπίτια

Πυρκαγιά σε Σταμάτα και Ροδόπολη: Καλύτερη η κατάσταση στα μέτωπα – Κάηκαν σπίτια

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον δήμο Διονύσου το πρωί της Τρίτης και συγκεκριμένα στον οικισμό Γαλήνη, μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης, με την κατάσταση ωστόσο αυτήν την ώρα να είναι καλύτερη.

«Είναι μια κακιά και δύσκολη μέρα για μας», σημείωσε ο Γιάννης Καλαφατέλης, δήμαρχος Διονύσου, στο MEGA, επισημαίνοντας ότι παρά την καλύτερη εικόνα της φωτιάς «η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη, υπάρχουν εστίες».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η φωτιά ξεκίνησε από πευκόφυτη έκταση, ενώ για τις καταγγελίες ότι οφείλεται σε εμπρησμό τόνισε: «δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, θα πρέπει να μας το πει η πυροσβεστική».

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Διονύσου και της Δροσιάς είχαν εκκενωθεί νωρίτερα με μήνυμα που στάλθηκε στους κατοίκους μέσα του 112.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ο φόβος για αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, είναι μεγάλος.

Στις φλόγες σπίτια

Οι πυρκαγιές στη Σταμάτα και στη Ροδόπολη προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που έχουν σπεύσει στο σημείο δίνουν μάχη από ξηράς και από αέρος για να σώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων.

«Τρία ή τέσσερα σπίτια έχουν καεί. Όλος ο κόσμος έχει φύγει. Έχουν μεταφερθεί στην πλατεία ή σε γειτονικά σπίτια» δήλωσε στο MEGA ο κ. Κλεφτάκης, Πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων

«Μέσα σε μισή ώρα πήραν όλα φωτιά», λέει κάτοικος της Ροδόπολης, το σπίτι της οποίας σώθηκε όπως λέει την τελευταία στιγμή από την πύρινη λαίλαπα.

Ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης και μαίνεται αυτή την ώρα. Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται, ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

«Δεν υπάρχουν κλήσεις για απεγκλωβισμούς»

«Με ενημέρωσαν οι γείτονες ότι έχει φωτιά δίπλα στο σπίτι. Ήρθα κατευθείαν εδώ. Είχε πολύ δυνατό άνεμο, σε κλάσματα δευτερολέπτου η φωτιά έφτασε δίπλα στο σπίτι» δήλωσε στο MEGA κάτοικος στην Ροδόπολη, ο οποίος με το λάστιχο προσπαθούσε να συνδράμει στην κατάσβεση.

«Η φωτιά κινείται ανάμεσα σε κατοικίες δεδομένου ότι η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και ενδιάμεσα υπάρχει έντονη φυτοκάλυψη» δήλωσε στο MEGA o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, δεν υπάρχουν κλήσεις στο 199 για απεγκλωβισμούς. Παράλληλα, έκανε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που μαίνεται η φωτιά «να κλείσουν πόρτες πατζούρια και καταπακτές καμινάδων. Γιατί τα ανοδικά ρεύματα της φωτιάς μεταφέρουν κάφτρες και μπορεί να δημιουργηθούν εστίες πυρκαγιάς και εντός των οικειών».

Ακόμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, στο σημείο βρίσκεται το αρμόδιο όργανο της Πυροσβεστικής για να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Ενεργοποιήθηκε το 112 λόγω της δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής. Συγκεκριμένα μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλώντας τους πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».