Σε έξαρση οι ιώσεις: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» από γρίπη, RSV και Covid
Κοινωνία

Σε έξαρση οι ιώσεις: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» από γρίπη, RSV και Covid

Σε έξαρση οι ιώσεις: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» από γρίπη, RSV και Covid

Τα παιδιά πιο ευάλωτα

«Σαρώνουν» οι ιώσεις αυτή την περίοδο καθώς μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, 16.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν κάποιο ιατρείο, έχοντας γρίπη, κορωνοϊό ή RSV.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα παιδιά δείχνουν να είναι πιο ευάλωτα από τους ενήλικες. Δεκάδες γονείς πέρασαν ανήμερα των Χριστουγέννων την πύλη του νοσοκομείου για να εξεταστούν τα παιδιά τους.

Μετά από τα τρία χρόνια πανδημίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων, το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών έχει εξασθενήσει, με αποτέλεσμα οι ιώσεις να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

«Σήμερα η μισή Ελλάδα βήχει κι άλλη μισή έχει καταρροή. Αυτήν την στιγμή τα παιδάκια, ιδιαίτερα όσα έχουν γεννηθεί μέσα στην καραντίνα, είναι από πλευράς ανοσοποιητικού σε παρθένα κατάσταση με συνέπεια οι ιοί, ιδιαίτερα ο συγκυτιακός ιός, να τα βρίσκει τελείως απροετοίμαστα με συνέπεια να νοσούν πολλά βαριά και πολλές φορές να χρειάζονται φροντίδα στα νοσοκομεία», αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας ιατρικής σχολής πανεπιστήμιου Κρήτης.

Τριδημία

Οι τρεις βασικοί ιοί που ταλαιπωρούν τον πληθυσμό είναι ο συγκυτιακός ιός που δημιουργεί προβλήματα στο αναπνευστικό, ιδίως στα μικρά παιδιά, ο H1N1 της ομάδας Α της γρίπης και φυσικά ο κορωνοϊός.