Σοφία Κωνσταντοπούλου: «Τώρα έχει συναινέσει όλο το σύμπαν για να γίνουν αλλαγές προς όφελος των γυναικών»
Κοινωνία

Σοφία Κωνσταντοπούλου: «Τώρα έχει συναινέσει όλο το σύμπαν για να γίνουν αλλαγές προς όφελος των γυναικών»

Σοφία Κωνσταντοπούλου: «Τώρα έχει συναινέσει όλο το σύμπαν για να γίνουν αλλαγές προς όφελος των γυναικών»

Ο άνθρωπος πίσω από τα βραβεία Greek International Women Awards μιλά για τον θεσμό, το #metoo και τις «γυναίκες καριέρας»

Με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση των Ελληνίδων που διακρίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα βραβεία GIWA (Greek International Women Awards) πραγματοποιούνται φέτος για δεύτερη φορά στις 11 Απριλίου. Ο «ιθύνων νους» αυτού του θεσμού, η Σοφία Κωνσταντοπούλου, μίλησε στη Σοφία Τουντούρη και το περιοδικό ΟΚ!.

Η επιτροπή και οι κριτές των GIWA

Πώς γεννήθηκε η ιδέα των GIWA;

Στα 24 μου, εργαζόμουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα Ευρωπαϊκά Γυναικεία Βραβεία στις Βρυξέλλες, με πρόεδρο την κ. Ρόδη Κράτσα. Τότε, λοιπόν, διαπίστωσα ότι σε ένα χρονικό διάστημα 10 χρόνων είχε βραβευτεί μόνο μία Ελληνίδα μεταξύ γυναικών 30 διαφορετικών εθνικοτήτων και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτή είναι η πραγματική θέση της Ελληνίδας σε διεθνές επίπεδο. Από τότε καλλιεργούσα μέσα μου την ιδέα, που έγινε πράξη 15 χρόνια μετά, να φτιάξω μια μοναδική πλατφόρμα που θα αναδείκνυε όσο περισσότερες επαγγελματίες Ελληνίδες στον κόσμο είναι δυνατόν. Έτσι γεννήθηκαν τα Greek International Women Awards. Πάντα πίστευα στο «η ισχύς εν τη ενώσει» και έτσι με την ομάδα μου, τις οκτώ συνεργάτιδές μου δηλαδή, τις Φωτεινή Βογιατζή, Λίζα Κορομηλά, Ηρώ Κουτσιούμπα, Νάγια Μπολτέσου, Λιλή Πυράκη, Μαρία Σαραντοπούλου, Ιωάννα Πασχαλίδου και Μαρία Χατζηασλάνη, με προθυμία, σκληρή δουλειά, επαγγελματισμό, καινοτόμες ιδέες, εθελοντική εργασία και πάνω απ’ όλα με αφοσίωση στο όραμά μας καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα «οικοσύστημα» υποστηρικτών – χορηγών – κριτών και ιδίως παγκοσμίως καταξιωμένων Ελληνίδων γυναικών που μοιράστηκαν και μας εμπιστεύτηκαν την ιστορία της επιτυχίας τους.

Τι να περιμένουμε από τα φετινά βραβεία;

Η πρώτη απονομή βραβείων διοργανώθηκε στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά, την οποία επιθυμούμε να επαναλάβουμε και φέτος. Στη δεύτερη απονομή των βραβείων GIWA, λόγω COVID, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβληθεί τηλεοπτικά από την ΕRΤFLIX και την ERTWorld, στις 11 Απριλίου, ενώ συγχρόνως θα μεταδίδεται ζωντανά και μέσω της ιστοσελίδας μας. Την απονομή των βραβείων θα παρουσιάσει η γνωστή σε όλους μας δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου, η οποία στηρίζει εθελοντικά όλες τις δράσεις των βραβείων GIWA. Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη μουσική της καταξιωμένης μουσικοσυνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Σε αυτή την απονομή θα ακουστούν τα ονόματα 100 Ελληνίδων που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων και δεκατέσσερις νικήτριες θα επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους.
Να σημειώσουμε ότι επίτιμοι καλεσμένοι από την κριτική επιτροπή και αντιπρόσωποι από τα υπουργεία Εργασίας και Εξωτερικών θα απονείμουν τα βραβεία – τα GIWA τελούν υπό την αιγίδα των παραπάνω υπουργείων.

Το #metoo βρίσκεται πια και στην Ελλάδα σε πλήρη εξέλιξη. Μετά τη γενναία εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου έσπασαν τη σιωπή τους άνδρες και γυναίκες που έπεσαν θύματα κακοποίησης λεκτικής ή σωματικής. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθούν περιστατικά βίας και να δημιουργηθεί το πλαίσιο ώστε να μη φοβούνται τα θύματα να μιλήσουν;

Ως γυναίκα που έχει βιώσει τη σεξουαλική παρενόχληση στο στενό της περιβάλλον ένα είναι το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω: είναι απελευθερωτικό να μιλάς, να γράφεις, να μοιράζεσαι την ιστορία σου χωρίς ντροπή και γι’ αυτό ευχαριστούμε τη Σοφία «μας» που έκανε την αρχή δίνοντάς μας αυτή την ευκαιρία.

Οι γυναίκες είναι η ίδια η κοινωνία, και καθεμία μόνη αλλά και όλες μαζί πρέπει να δημιουργήσουμε το λεγόμενο «butterfly effect». Νιώθω ότι τώρα έχει συναινέσει όλο το σύμπαν για να γίνουν αλλαγές προς όφελός μας. Είναι ξεκάθαρο πια ότι όλες μαζί έχουμε ταρακουνήσει το σύστημα. Όσο πιο πολύ μιλάμε και όσο πιο πολύ βοηθάμε τόσο γινόμαστε και πιο ισχυρές στο να καταδείξουμε την ανάγκη να δημιουργηθούν παραπάνω δομές που θα στηρίξουν κάθε γυναίκα που το χρειάζεται.

Ποια είναι η πιο σπουδαία συμβουλή που σας έχουν δώσει;

Τις συμβουλές μού τις έδωσαν η ίδια η ζωή και η εμπειρία μου και είναι και τα μότο που ακολουθώ: «When there is a will, there is a way» (όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος) και «if you don’t ask, you don’t get» (εάν δεν ζητήσεις, δεν παίρνεις).

Η συμβουλή που θα ήθελα να δώσω εγώ με τη σειρά μου στις γυναίκες είναι να μη διστάζουν να θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο.

Υπάρχει κάποιο κόστος για μια γυναίκα καριέρας; Υπάρχει κάτι που χάνει;

Πιστεύω ότι όλα μπορούν να συνδυαστούν αρκεί να κάνει σωστές επιλογές συντρόφου, φίλων και συνεργατών που θα στηρίξουν τα θέλω και τους στόχους της.

Το στερεότυπο της «γυναίκας καριέρας» πρέπει να καταρριφθεί επιτέλους. Μια γυναίκα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάσει και να είναι καλή σε όλους τους ρόλους που θα διαλέξει η ίδια στη ζωή της. Μπορεί αν θέλει να γίνει μάνα, μπορεί και όχι, μπορεί να επιλέξει να δεσμευτεί σε μια σχέση, μπορεί και όχι, δεν μπορεί όμως να μη δουλέψει και από εκεί και ύστερα η εργασία είναι και θέμα προσωπικής εξέλιξής της.