Σοκ στην Πάτρα με τον αιφνίδιο θάνατο τριών βρεφών στην Πάτρα: Ερωτηματικά γύρω από τα αίτια – «Περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων»
Κοινωνία

Σοκ στην Πάτρα με τον αιφνίδιο θάνατο τριών βρεφών στην Πάτρα: Ερωτηματικά γύρω από τα αίτια – «Περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων»

Σοκ στην Πάτρα με τον αιφνίδιο θάνατο τριών βρεφών στην Πάτρα: Ερωτηματικά γύρω από τα αίτια – «Περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων»

Τι είπε ο ιατροδικαστής στο «Χαμογέλα και πάλι»

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε ο θάνατος τριών κοριτσιών από την Πάτρα, τα οποία έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια.

Η υπόθεση ανατεθηκε στο Τμήμα Ανθροποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, που διαθέτει και τους εμπειρότερους αξιωματικούς, ενώ από την πλευρά τους οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η, εν μέσω του βαρέως πένθους τους, συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ερωτηματικά γύρω από τα αίτια θανάτου

Η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» σχετικά με την υπόθεση και τόνισε πως εάν βρεθεί το αίτιο των θανάτων των τριών κοριτσιών, θα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

«Τα τρία παιδιά έχουν διαφορετικό ιστορικό. Το ερωτηματικό που προκύπτει αφορά την αιτία θανάτου και για τις τρεις περιπτώσεις. Στις δύο περιπτωσεις, του 6μηνου παιδιού και του παιδιού με την λευχαιμία υπήρχε διάγνωση. Υπήρχε ένα ιστορικό και μία διάγνωση. Αυτό που δεν μπόρούσε να εξηγηθεί είναι ο θάνατος του παιδιού με την λευχαιμία, δεν μπορούσε να εξηγηθεί ο θάνατός του σε νοσοκομείο της Αθήνας», δήλωσε.

«Στην περίπτωση της Τζωρτζίνας υπήρχε νοσηλεία στο Καραμανδάνειο, οι σπασμοί την έφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί, μέσα από ιατρική παρακολούθηση, το παιδί κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά κι έγινε ανάνηψη για 8 λεπτά μέχρι να επανέλθει. Το παιδί ξεκίνησε νοσηλείες και θωρακίστηκε με την τοποθέτηση του απινιδωτή. Αυτό που μας οδήγησε στο να πούμε ότι πρέπει να ανοίξει επιστημονική και δικαστική διερεύνηση ήταν το τρίτο παιδί, που είχε θωρακιστεί. Είναι ένα άλυτο μυστήριο που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος».

Ο Σωτήρης Μπουζιάνης, ιατροδικαστής που εξέτασε τη σωρό της Τζωρτζίνας, δήλωσε πως αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

«Δεν έχουμε κάτι προς το παρόν, είναι απροσδιόριστη η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας. Κι εμείς περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για να μπορέσουμε με κάποια επιστημονική ασφάλεια να είμαστε πιο σαφείς», είπε.

«Εάν είχαμε εντοπίσει κάτι θα το είχαμε δώσει ως αιτία θανάτου. Προς το παρόν, έτσι όπως είδαμε το περιστατικό είναι δύσκολο, γι’ αυτό περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες θα βγουν σε περίπου 10 με 15 ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Μπουζιάνης.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, θα πρέπει να γίνουν νέες γενετικές αναλύσεις, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γονιδίωμα έχει παίξει ρόλο σε αυτή την υπόθεση.

Μάλιστα, ανέφερε δύο περιπτώσεις από τις ΗΠΑ, όταν δύο οικογένειες έχασαν με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά τους το ένα μετά το άλλο και έπειτα από μοριακές τεχνικές εντόπισαν μεταλλάξεις σε χρωμόσωμα που τελικά δικαιολόγησε τους αιφνίδιους θανάτους.

«Μιλάμε για παιδιά που ήταν σε νοσηλεία, που είχαν θεράποντες ιατρούς και τα επέβλεπαν ιατρικά και νοσηλευτικά, είχαν μία νόσο σε εξέλιξη. Και τα δύο παιδιά που νοσηλεύονταν κατέληξαν από αίτια, που σύμφωνα με τους ιατρούς φαίνεται να μην είναι συμβατά με τη νόσο που είχαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους», είπε ο κ. Λέων.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Εισαγγελέας Πατρών διέταξε προκαταρκτική εξέταση έτσι ώστε να την αναλάβει το Ανθρωποκτονιών, στην προκειμένη περίπτωση για τις συνθήκες θανάτου των παιδιών. Θα πάρουν τα πορίσματα των ιατρών α πάρουν καταθέσεις, τις ιατρικές πραγματογνωμοσύνες, και να δουν ποιά είναι η αιτία που “έφυγαν” τα μωρά τους», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής, Γιωργος Καλλιακμάνης.

«Ήταν πρόθεση του Εισαγγελέα να δοθεί η υπόθεση, γιατί τα δεδομένα που θα προκύψουν ενδεχομένως να δώσουν νέα στοιχεία», πρόσθεσε.

«Αυτή τη διαδικασία μπορεί να την κινήσει ο οποιοσδήποτε, ο Εισαγγελέας ή Αστυνομία. Γι’ αυτή την υπόθεση, έχουν σχηματιστεί 3 δικογραφίες. Σε αυτή την περίπτωση θεωρώ πως ήταν πρόθεση του Εισαγγελέα. Ένας αιφνίδιος θάνατος εξετάζεται και επιπλέον οι συνθήκες, είτε συνέβη από πρόθεση είτε από αμέλεια. Τέτοια ερωτήματα, πυροδοτούν την πρόθεση της περαιτέρω διερεύνησης», συμπλήρωσε ο κ. Καλλιακμάνης.