Σωτήρης Τσιόδρας: 71 νέα κρούσματα κορονοϊού – 26 οι θάνατοι
Κοινωνία

Σωτήρης Τσιόδρας: 71 νέα κρούσματα κορονοϊού – 26 οι θάνατοι

Σωτήρης Τσιόδρας: 71 νέα κρούσματα κορονοϊού – 26 οι θάνατοι

57 πολίτες νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας

71 νέα κρούσματα Covid-19 ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμοξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας πως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας έχει φτάσει τα 892 συνολικά περιστατικά.

Παράλληλα, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι πλέον 26 με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη και η πλειοψηφία αφορά άνδρες (21) έναντι των γυναικών (5),  όλοι με υποκείμενα νοσήματα εκτός από έναν.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το γεγονός πως ο ιός δεν εμφανίζει μέχρι τώρα σημάδια εκθετικής αύξησης αν και τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο.

Για ακόμη μια φορά επέστησε την προσοχή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αναφέροντας πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον θάνατο του 42χρονου καθηγητή στην Κρήτη που εμφάνισε την επιπλοκή της πνευμονικής εμβολής.

Ωστόσο, η επιπλοκή αυτή δεν αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών, όπως συμπλήρωσε.

https://streamable.com/ke1d0

Ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πήρε στη συνέχεια τον λόγο και έδωσε νέες διευκρινήσεις για το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αρχικά, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των μέτρων πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό και αναγνώρισε την ψυχραιμία και την ωριμότητα που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η ελληνική κοινωνία.

“Ο καλύτερος τρόπος να σπάσουμε την πανδημία είναι περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας”, είπε.

Αναφορικά με την ελευθερία κινήσεων στα σώματα ασφαλείας ξεκαθάρισε πως αυτό αφορά μόνο τις ώρες που ασκούν τα καθήκοντά τους, ενώ για οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση είναι απαραίτητη η ενδεδειγμένη βεβαίωση που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Επιπροσθέτως, μπήκε σε λειτουργία η ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr, όπου όλες οι διαδικασίες που απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ πλέον θα μπορούν να διεκπεραιωθούν από τον υπολογιστή του σπιτιού ή από το κινητό μας.

Επίσης, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους γιατρούς να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές μέχρι τέλος Ιουνίου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος, επεσήμανε πως βρίσκονται σε καραντίνα 5.824 δυνητικές επαφές κρουσμάτων σε όλη τη χώρα ενώ προειδοποίησε ακόμη πως οι έλεγχοι αυτής της καραντίνας πρόκειται να ενταθούν το επόμενο 3μερο πανελλαδικά, ώστε να εξακριβωθεί εάν όσοι βρίσκονται στην απομόνωση είναι συμμορφωμένοι με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

https://streamable.com/k3ruk