Σωτήρης Τσιόδρας: «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει. Θέλει προσοχή από όλους μας»
Κοινωνία

Σωτήρης Τσιόδρας: «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει. Θέλει προσοχή από όλους μας»

Σωτήρης Τσιόδρας: «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει. Θέλει προσοχή από όλους μας»

Μετά από 72 ημέρες απουσίας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας πήρε και πάλι τη θέση του

Φορώντας μάσκα ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε μετά από 72 μέρες απουσίας στο υπουργείο Υγείας για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την πανδημία  ενόψει της κρίσιμης εικόνας που παρουσιάζει η χώρα με τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση μελετώντας τα νέα δεδομένα ώστε να βρίσκεται σε επιφυλακή για λήψη νέων μέτρων που θα αποτρέψουν την εξάπλωση του Covid-19.

Οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων ποικίλλουν. Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος, η διενέργεια πιο εντατικών ερευνών, η αύξηση της κινητικότητας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων μέτρων αλλά και η απείθεια στους κανόνες προστασίας είναι ορισμένες από τις αιτίες που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα “έκρηξη” κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο ιός πλήττει πλέον και νεαρά άτομα, πράγμα που διαπιστώνεται από τους αυξημένους ελέγχους ταξιδιωτών, καθώς και των επαφών τους ενώ προκύπτει ότι πολλές από τις περιπτώσεις στο σύνολο είναι ασυμπτωματικές.

Θετική χροιά στην παρούσα φάση είναι ότι τα κρούσματα δεν πιέζουν το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο ανταποκρίνεται  χωρίς πρόβλημα στα περιστατικά.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής τόνισε τη σπουδαιότητα χρήσης της μάσκας ενώ συνέστησε επαγρύπνηση από όλους για να αποφύγουμε τα χειρότερα που ζήσαμε λίγους μήνες πριν.

“Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν επιθετική αύξηση. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει, θέλει εγρήγορση, θέλει προσοχή από όλους μας”, υπογράμμισε.

Επιπλέον, συνεχίζονται αδιάκοπα οι μελέτες για την ανάπτυξη εμβολίου που θα προσφέρει ασπίδα προστασίας από τη νόσο ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως παρά την καλοκαιρινή περίοδο ο ιός βρίσκει τρόπο να συνεχίζει τη διασπορά του.

https://streamable.com/6njp6e