“Στερεύουν” οι καταρράκτες της Έδεσσας!
Κοινωνία

“Στερεύουν” οι καταρράκτες της Έδεσσας!

“Στερεύουν” οι καταρράκτες της Έδεσσας!

Μην πάει όμως ο νους σας στο κακό...

Οι περίφημοι καταρράκτες της Έδεσσας «στερεύουν» για το επόμενο διάστημα. Και δεν πρόκειται για κάποιο θέμα που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή.

Τεχνικοί λόγοι επιβάλουν τη διακοπή της ροής του νερού στον μεγαλύτερο καταρράκτη, τον «Κάρανο» και αυτό θα έχει ως συνέπεια να σταματήσει, για συνολικά 90 ημέρες, να «ξεδιψά» τον κάμπο της Πέλλας.

Συγκεκριμένα, η Έδεσσα, η «πόλη του νερού», θα μένει χωρίς καταρράκτες τρεις ημέρες την εβδομάδα, από τις 15 Φεβρουαρίου και για τους επόμενους μήνες.

Ο λόγος είναι τα έργα στεγανοποίησης του Εδεσσαίου ποταμού, που άρχισε να εισχωρεί στα υπόγεια των πολυκατοικιών που βρίσκονται περιμετρικά του, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, «το έργο έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, θα κλείνουμε τη ροή στο ποτάμι για τρεις ημέρες – κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη- προκειμένου να γίνεται η στεγανοποίηση με πλακόστρωση στις πλευρές και στον πυθμένα του ποταμού Εδεσσαίου. Δεν γινόταν διαφορετικά. Το νερό το παρακάμπτουμε σε άλλο ποτάμι για να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να καταλήγει στην τεχνητή λίμνη. Με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε μέχρι να υλοποιηθεί σε τριάντα τριήμερα, δηλαδή σε περίπου 90 ημέρες συνολικά».

Ο αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε ότι «είναι ένα δύσκολο έργο στην υλοποίησή του και αυτό διότι τα νερά του καταρράκτη δεν έπρεπε να σταματήσουν. Υπήρχε και ένα σοβαρό ζήτημα με τη ΔΕΗ διότι υπάρχει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που εκμεταλλεύεται τα συγκεκριμένα νερά του ποταμού».