Τέμπη: Η συμβασιούχος σταθμάρχης των Νέων Πόρων μιλά για το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος – «Τότε καταλάβαμε πώς κάτι έχει γίνει»
Κοινωνία

Τέμπη: Η συμβασιούχος σταθμάρχης των Νέων Πόρων μιλά για το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος – «Τότε καταλάβαμε πώς κάτι έχει γίνει»

Τέμπη: Η συμβασιούχος σταθμάρχης των Νέων Πόρων μιλά για το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος – «Τότε καταλάβαμε πώς κάτι έχει γίνει»

Το περιοδικό ΟΚ! φέρνει στο φως τη συγκλονιστική κατάθεσή της

Στις 2 Μαΐου, δύο μήνες μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων, η συμβασιούχος σταθμάρχης των Νέων Πόρων το μοιραίο βράδυ Ελένη Ζ. περνά το κατώφλι του εφέτη ανακριτή στη Λάρισα για να περιγράψει όσα έγιναν και οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη.

Είναι η σταθμάρχης που έδωσε το πράσινο φως για να κινηθεί στη σωστή γραμμή η εμπορική αμαξοστοιχία, αγνοώντας ότι ο συνάδελφός της στη Λάρισα έβαζε σχεδόν την ίδια ώρα το επιβατικό τρένο με εκατοντάδες ψυχές στην ίδια γραμμή με το εμπορικό. Η Ελένη είναι μια νέα κοπέλα 25 ετών και όσοι τη γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια σωστή επαγγελματία.

Προσελήφθη στον ΟΣΕ τον περασμένο Αύγουστο και μετά τις εξετάσεις και τη μαθητεία της είχε τοποθετηθεί στον σταθμό των Νέων Πόρων.

Η Ελένη Ζ. προσπάθησε μέσα στις πέντε σελίδες της κατάθεσής της να μιλήσει για όλα, να περιγράψει όσα η ίδια έζησε και γυρνώντας τον χρόνο πίσω στο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου λύγισε αρκετές φορές. Ήταν εκείνη που 6 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και ενώ έχει συμβεί η σύγκρουση τηλεφωνεί σοκαρισμένη στον προφυλακισμένο σταθμάρχη και τον ρωτά «τι έγινε;», για να πάρει την απάντηση: «Έγινε τράκα». Η ίδια αδυνατεί να κατανοήσει την αδιανόητη τραγωδία.

Το ΟΚ! φέρνει στο φως τη συγκλονιστική κατάθεσή της, στην οποία αποκαλύπτεται πρώτη φορά ότι εκείνη θα έπρεπε να σχολάσει στις 21.30 αλλά έμεινε παραπάνω, όπως της ζητήθηκε.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η σταθμάρχης Νέων Πόρων, αφού έχει διώξει την εμπορική αμαξοστοιχία στην κάθοδο και έχει μιλήσει με τον συνάδελφό της στη Λάρισα, περιμένει την επιβατική αμαξοστοιχία.

«Με κάλεσε ο ρυθμιστής έλξης από τη Θεσσαλονίκη και με ρώτησε αν μου ανέφερε κάποιο τρένο κάποια δυσλειτουργία. Εγώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα κάποια αναφορά ή ένδειξη».

Εφέτης ανακριτής: Μετά τη συνομιλία με τον ρυθμιστή έλξης της Θεσσαλονίκης, πότε ενημερωθήκατε για τη σύγκρουση;

Ελένη Ζ.: Μετά το τηλεφώνημα του ρυθμιστή έλξης της Θεσσαλονίκης, ο σταθμάρχης Λάρισας με κάλεσε στο σταθερό και μου ζήτησε να φωνάξω πρώτα, από όσο θυμάμαι, το IC 62 χωρίς να μου διευκρινίσει τον λόγο. Εγώ κάλεσα το IC 62, του είπα ότι δεν μου απαντάει και μετά μου είπε ότι του ανέφερε η Πυροσβεστική ότι το συγκεκριμένο τρένο εκτροχιάστηκε και πήρε φωτιά. Μετά με κάλεσε ο ρυθμιστής κυκλοφορίας και, από όσο θυμάμαι, με ρώτησε από ποια γραμμή κατέβαινε η εμπορική και εγώ του είπα ότι κατέβαινε στην κάθοδο. Αυτός μου ζήτησε να καλέσω την εμπορική, την κάλεσα και από εκεί καταλάβαμε ότι κάτι έγινε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα κάποια ένδειξη ότι τα τρένα κινούνταν αντίθετα στην ίδια γραμμή.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη στα περίπτερα