Θάνος Ασκητής: Σκιαγραφεί το προφίλ του Στάθη Παναγιωτόπουλου
Κοινωνία

Θάνος Ασκητής: Σκιαγραφεί το προφίλ του Στάθη Παναγιωτόπουλου

Θάνος Ασκητής: Σκιαγραφεί το προφίλ του Στάθη Παναγιωτόπουλου

«Ίσως είναι διαχειριστικά αίτια ή το κόστος που θέλει ο ίδιος να επιβάλλει. Μπορεί να είναι τιμωρητικό ή να είναι οικονομικό, μπορεί να είναι και σεξουαλική παρέκκλιση ή διαστροφή»

Ο Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Ασκητής μίλησε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» για την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

«Η ανθρώπινη σεξουαλική ζωή συσχετίζεται με την κοινωνία, την ψυχολογία και τη βιολογία. Ο άνθρωπος έχει την αυτοδιάθεση του σώματός του, τις επιλογές του, εφόσον ο ίδιος αυτοπροστατεύεται, δεν προκαλεί μειονεξία και χαμηλή αυτοεκτίμηση στον άλλον και φυσικά δεν απειλείται η ζωή και η υγεία. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι απαράβατοι σε κάθε είδους ανθρώπινη συμπεριφορά. Η σεξουαλικότητα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με στόχο την ηδονή, την ικανοποίηση και την ψυχική πληρότητα. Αν σκεφτούμε πως ένας άνθρωπος εκφράζεται μέσα από την διαχείριση της εικόνας του εαυτού του, του σώματός του, με έναν τρόπο που πραγματικά αυτοεκτίθεται χρειάζεται περισσότερη παιδεία και κατανόηση στον ίδιο του τον εαυτό για το πως πρέπει να προφυλαχθεί. Όταν η σχέση ξεκινά με ερωτικό πάθος, σεξουαλικό ενδιαφέρον, οι άνθρωποι αφήνονται και γίνονται υποστηρικτές μιας συμπεριφοράς που αργότερα αυτό έχει κόστος και το κόστος σε μια κοινωνία τόσο ανοιχτή, προκλητική και σε ένα μεγάλο βαθμό κανιβαλιστική, δημιουργεί την προβολή μια εικόνας η οποία γίνεται απειλητική».

Για την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου, σχολίασε:

«Δεν ξέρω τον άνθρωπο. Ίσως είναι διαχειριστικά αίτια ή το κόστος που θέλει ο ίδιος να επιβάλλει. Μπορεί να είναι τιμωρητικό ή να είναι οικονομικό, μπορεί να είναι και σεξουαλική παρέκκλιση ή διαστροφή. Ξέρετε πολλοί άνθρωποι ζούνε τις φαντασιώσεις τους και τις προκλήσεις τους πίσω από μια εικόνα που ο καθένας την καθορίζει όπως θέλει. Η πρόθεση ενός ανθρώπου είναι να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του σε έναν άνθρωπο που τον θέλει», είπε και συνέχισε:

«Η κοινωνία οφείλει να έχει έναν ηθικό κώδικα, μια ηθική δικαιοσύνη. Η σεξουαλικότητα επειδή πηγάζει από πολλά στοιχεία του εγκεφάλου, που υπάρχει παρορμητισμός, αυθορμητισμός, πρόσκληση και φαντασίωση. Πρέπει να ξέρετε ότι τα όρια δεν είναι τόσο ευδιάκριτα και δομημένα. Άρα η σεξουαλικότητα ξεκινά από την προσωπικότητα του ατόμου. Πόσο έχει τη διάθεση ο άνθρωπος αυτός να εκθέσει το σώμα του, να προκαλέσει το ερωτικό ενδιαφέρον του άλλου. Εδώ υπάρχει το πρόβλημα πως η σεξουαλική μας συμπεριφορά περιέχει και στοιχεία παθολογίας, όπως είναι οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις ή διαστροφές. Το να βιντεοσκοπήσω τον σύντροφό μου και να το κρατήσω στο προσωπικό μου αρχείο και ο άλλος να το αποδέχεται αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι αν αυτό το ευτελίζω ή τον τιμωρήσω ή τον εκδικηθώ ή τον χρησιμοποιήσω εμπορικά τότε μπαίνουμε στην παθολογία αλλά και την κοινωνική τιμωρία».

Τι θα πρέπει να κάνει το θύμα;

«Το θύμα θα πρέπει να ανοιχτεί και να μιλήσει. Πρέπει να μην είμαστε όλοι κατήγοροι δείχνοντας το κακό μας πρόσωπο. Όταν όλοι γινόμαστε κατήγοροι, πρέπει να ξέρουμε ότι ο κατηγορούμενος γίνεται ακόμα περισσότερο ενοχικός, αυτοκτονικός και μπορεί να φτάσει στην αυτοχειρία».