Θεσσαλονίκη: Μεγάλη, κινηματογραφική παραγωγή ξεκινά γυρίσματα στην πόλη
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη, κινηματογραφική παραγωγή ξεκινά γυρίσματα στην πόλη

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη, κινηματογραφική παραγωγή ξεκινά γυρίσματα στην πόλη

Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Το ξεκίνημα της κατασκευής κινηματογραφικών studios στη Θεσσαλονίκη από εταιρεία του Χόλιγουντ, όσο και η έναρξη των γυρισμάτων μεγάλης χολιγουντιανής κινηματογραφικής παραγωγής ανακοίνωσε σήμερα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου του Film Office της περιφέρειας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

«Μην απορήσετε αν πίνοντας καφέ στη Λεωφόρο Νίκης δείτε δίπλα σας όχι μόνο γνωστό σκηνοθέτη αλλά και πολύ πολύ γνωστό και μεγάλο αστέρα του Χόλιγουντ» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Λόγω covid υπήρξε μία καθυστέρηση όμως, αφού ολοκληρώσαμε όλες τις προεργασίες και λύσαμε όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα, σας ανακοινώνω ότι ξεκινά το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες, η κατασκευή των studios αυτής της χολιγουντιανής εταιρείας στη Θέρμη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τις επόμενες μέρες ξεκινούν τα γυρίσματα της πρώτης χολιγουντιανής παραγωγής στην περιοχή μας, με πρωταγωνιστές πολύ μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι «οι επίσημες ανακοινώσεις για όλα αυτά θα γίνουν από βδομάδα, όμως το γεγονός αυτό μας κάνει πολύ αισιόδοξους ότι θα μπορέσουμε πολύ σύντομα αυτό που είπαμε να το κάνουμε πράξη, να βάλουμε την Κεντρική Μακεδονία για τα καλά στον χάρτη των κινηματογραφικών παραγωγών, να πρωταγωνιστήσουμε στον χώρο των κινηματογραφικών παραγωγών, με τεράστια οφέλη για την τοπική μας οικονομία, για τις θέσεις εργασίας και την προβολή του τόπου μας».

«Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την περιοχή μας. Πρόκειται για επένδυση εκατομμυρίων», επισήμανε ο περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας «τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε σε αυτό το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», καθώς «δικαιώθηκε πράγματι η επιλογή μας να είμαστε η πρώτη περιφέρεια που ανοίγει Film Office στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, διότι «όλοι μαζί συνεργαζόμενοι καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτά τα αποτελέσματα».

«Πρόταση για δημιουργία κινηματογραφικών studios σε χώρους του ΑΠΘ»

Κοινές δράσεις και συνέργειες του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προβλέπουν τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν από τον περιφερειάρχη, τον πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή, Νίκο Παπαϊωάννου και τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΠΑΜΑΚ, καθηγητή Δημήτρη Χανδράκη.

«Προχωράμε σήμερα σε μία στρατηγική συνεργασία του Film Office της Περιφέρειάς μας με δύο από τα πιο εξειδικευμένα τμήματα των πανεπιστημίων μας στον τομέα του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων […] ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα για σπουδές κινηματογράφου στην Ελλάδα και με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, ένα από τα πιο εξωστρεφή τμήματα στους τομείς της ιστορίας, του τουρισμού και του πολιτισμού», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας κατά την τελετή υπογραφής, επισημαίνοντας ότι «επενδύουμε στο υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης των δύο πανεπιστημίων μας με στόχο πάντα τον μετασχηματισμό της περιφέρειας μας σε διεθνή κόμβο εκπαίδευσης και κατάρτισης στον κλάδο των οπτικοακουστικών παραγωγών και της κινηματογραφικής βιομηχανίας, στην οποία επενδύουμε» και «κεντρική στρατηγική μας επιλογή και προτεραιότητα παραμένει η έμπρακτη στήριξη των δημιουργών, των φορέων πολιτισμού και των επαγγελματιών του τόπου μας».

«Τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα φιλοδοξούν να εδραιώσουν τον ρόλο και τη δυναμική του Film Office στην Περιφέρειά μας, στα παιδιά του κινηματογράφου και του πολιτισμού», εξήγησε.

Την εκπαιδευτική αρτιότητα και φρέσκια ματιά των καθηγητών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ εξήρε ο κ. Παπαϊωάννου, διαβεβαιώνοντας ότι «θα συμβάλλουν στο έπακρο για την ανάπτυξη των δράσεων που δεν είναι μόνο δράσεις που σχετίζονται με το κοινωνικό σύνολο αλλά και δράσεις που έχουν αντίκτυπο και στους φοιτητές μας».

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ γνωστοποίησε ότι «έχουμε πολλές φορές συζητήσει και θα είμαστε σε συνεργασία -γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε να το κάνουμε- την ανάπτυξη κινηματογραφικών studios στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σε χώρους του πανεπιστημίου, έτσι ώστε πραγματικά κινηματογραφικές παραγωγές οι οποίες πηγαίνουν δίπλα, στη Βουλγαρία, αντί να πηγαίνουν εκεί να έρχονται εδώ και με την επιστημονική βοήθεια και την τεχνοκρατική βοήθεια της πατρίδας μας να πάμε μπροστά».

«Κόσμημα» για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας χαρακτήρισε το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ο κ. Χανδράκης, επισημαίνοντας τον εξωστρεφή προσανατολισμό του και την προσήλωση στη δημιουργία δεσμών με την πόλη, μέσα από συνέργειες όπως η συγκεκριμένη με την Περιφέρεια και το Film Office.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ