Θλίψη για τον θάνατο του κορυφαίου αστροφυσικού, Διονύση Σιμόπουλου
Κοινωνία

Θλίψη για τον θάνατο του κορυφαίου αστροφυσικού, Διονύση Σιμόπουλου

Θλίψη για τον θάνατο του κορυφαίου αστροφυσικού, Διονύση Σιμόπουλου

Πιο φτωχός από σήμερα ο επιστημονικός χώρος

Δεν κατάφερε να βγει νικητής από τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο ο σπουδαίος Έλληνας αστροφυσικός, Διονύσης Σιμόπουλος.

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μεγάλο συγγραφικό έργο και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά έντυπα.

Μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook είχε κάνει εκτενή αναφορά στην ασθένειά του και μάλιστα τα μηνύματα από ανθρώπους με παρόμοια διάγνωση που έλαβε ήταν πολλά στα οποία του έγραφαν ότι τους βοήθησε να δουν με αισιοδοξία την κατάστασή τους.

Το Ευγενίδιο ίδρυμα αποχαιρέτησε δημόσια τον σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα.

«Ο άνθρωπος που για περισσότερα από 50 χρόνια βρίσκονταν στο τιμόνι του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ως Διευθυντής του κι αργότερα ως Επίτιμος Δευθυντής δεν είναι πια μαζί μας. Ο Διονύσης Σιμόπουλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια του.
Αγαπημένε μας Διονύση Σιμόπουλε, Αντίο».

Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

Γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 (καταγωγή Γρύλλος, Ηλείας) αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία  στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (ΗΠΑ) στο Μπατόν Ρουζ, ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο του απενεμήθησαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας. Ήταν παντρεμένος με την Κάρεν-Λουϊζα Πήτερσον με την οποία απέκτησαν μια κόρη και δύο γιους.

Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρίστηκε Επιμελητής (Ιαν.-Σεπ. 1968), Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και Διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969-Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (Louisiana Art & Science Museum) καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970-1973).

Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (Απρ. 1973-Απρ. 2014).

Είχε διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, έχει παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα Συνέδρια και Σεμινάρια όπου παρουσίασε εργασίες του, κι είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.