Βούλα: Αποκαρδιωτική η εικόνα από drone – Κάηκε το αναγεννημένο δάσος της περιοχής
Κοινωνία

Βούλα: Αποκαρδιωτική η εικόνα από drone – Κάηκε το αναγεννημένο δάσος της περιοχής

Βούλα: Αποκαρδιωτική η εικόνα από drone – Κάηκε το αναγεννημένο δάσος της περιοχής

Το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα αποκάλυψε ένα βίντεο από drone του Φίλιππου Μπουραΐμη.

Σε αυτό φαίνονται οι εκτάσεις με δέντρα και χαμηλή βλάστηση που έκαψε η φωτιά στον Νότιο Υμηττό απειλώντας σπίτια.

Μάλιστα η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού με ανάρτησή της κάνει έναν θλιβερό απολογισμό τονίζοντας ότι η φωτιά έκαψε το αναγεννημένο δάσος της Βούλας κάνοντας λόγο για μη αναστρέψιμο πλήγμα.

«Μια θλιβερή μέρα για τον Νότιο Υμηττό και μια μαύρη νύχτα για τον κυρίως όγκο του βουνού από την Αιξωνή και νοτιότερα, στη Βούλα και τη Βάρη. Το δάσος της Βούλας, δεν υπάρχει πια. Οι αναδασώσεις της ΕΔΝΥ δεν υπάρχουν πια. Η φυσική αναγέννηση που είχε δειλά-δειλά αρχίσει να πρασινίζει το βουνό, δεν υπάρχει πια.

Υπάρχει μόνο ένας κόμπος στο στομάχι. Μία απύθμενη στενοχώρια για τη χαμένη φύση και ζωή: τα δέντρα (2.500 από τα οποία είχαν φυτευτεί από μία χούφτα ανθρώπους, που επί 5+ χρόνια πάλευαν να εξασφαλίσουν άδειες, να ανοίξουν λάκκους, να φυτέψουν και να τα ποτίζουν), τα ζώα, τα πουλιά και τα δύσμοιρα ερπετά. Με μια πρώτη εκτίμηση κάηκαν περίπου 5.500 στρέμματα. Ακριβέστερη καταγραφή θα γίνει με το φως της μέρας, όμως το χειρότερο είναι ότι πολλά από αυτά είχαν ξανακαεί το 2006, το 2009, το 2011 και ξανά τώρα. Όχι, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη φυσική αναγέννηση εκεί. Κι όλα αυτά σε μια από τις δυσκολότερες περιοχές για αναδάσωση της Αττικής. Μια έκταση του Νοτίου Υμηττού που δέχεται περίπου δέκα φορές χαμηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης από το κέντρο της Αθήνας. Ας είμαστε ρεαλιστές… το πλήγμα είναι σοβαρότατο και μη αναστρέψιμο πλέον».