Βραβεύτηκαν στον Καναδά οι κάτοικοι της Λέσβου
Κοινωνία

Βραβεύτηκαν στον Καναδά οι κάτοικοι της Λέσβου

Βραβεύτηκαν στον Καναδά οι κάτοικοι της Λέσβου

Μια πολύ τιμητική διάκριση είχαν το βράδυ του Σαββάτου στο Χάλιφαξ του Καναδά οι κάτοικοι της Λέσβου για τη γενναία υποστήριξή τους απέναντι στους πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του Halifax The Forum,  η χήρα του Αμερικανού γερουσιαστή John McCain, Cindy, απένειμε το πρώτο βραβείο McCain στους 18χρονους προσκόπους, Ξενοφώντα Κουκούτα και Γιάννη Σβώρο που εκπροσώπησαν το νησί τους μετά από πρόταση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού.

Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα lesvospost.com, οι δύο νεαροί άντρες δήλωσαν: «Όταν οι προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 2015 όταν και από τη Λέσβο πέρασαν σχεδόν 700.000 άνθρωποι, οι Πρόσκοποι, πέραν της βοήθειας στους πρόσφυγες, θεώρησαν καθήκον το ότι πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τα δηλητήρια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που διαχέονταν στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό και εργάστηκαν μεθοδικά βοηθώντας υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου στην αποκατάσταση κυρίως του περιβάλλοντος που  πληγώθηκε σοβαρά από τη δημιουργία ανεξέλεγκτων πρόχειρων προσφυγικών καταυλισμών. Δεκάδες Πρόσκοποι ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα από όλη την Ελλάδα βοηθώντας τις υπηρεσίες του Δήμου σε καθαρισμούς κυρίως δημόσιων χώρων».

Η Cindy McCain βραβεύει τους δύο Έλληνες προσκόπους στο Χάλιφαξ του Καναδά – Abaca Press

Όσο για την κα. McCain είπε μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους του διεθνούς συνεδρίου ασφάλειας του Χάλιφαξ και του ανθρώπου που αυτό το βραβείο φέρει το όνομα, του συζύγου μου John McCain, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους της Λέσβου που μας θύμισαν ότι είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου θεού, ότι η αγάπη νικά πάντα το μίσος και ότι μπορούμε να κάνουμε το κόσμο καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε. Είναι τιμή μου που σας παραδίδω αυτό το βραβείο».