«Χαμόγελο του Παιδιού»: Δείτε πόσο εύκολα «ψαρεύουν» παιδιά στο διαδίκτυο (Βίντεο)
Κοινωνία

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Δείτε πόσο εύκολα «ψαρεύουν» παιδιά στο διαδίκτυο (Βίντεο)

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Δείτε πόσο εύκολα «ψαρεύουν» παιδιά στο διαδίκτυο (Βίντεο)

Η online έρευνα σε γνωστή πλατφόρμα που μπαίνουν παιδιά και πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες

Δραματικά έχει αυξηθεί η χρήση του διαδικτύου από τους νέους κατά τη διάρκεια του lockdown, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, να αυξάνεται το αίσθημα μοναξιάς και κατάθλιψης μεταξύ τους.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile διοργάνωσαν εκδήλωση «Μένουμε Online, με ασφάλεια», κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η έρευνα της Focus Bari με θέμα «Η αυξημένη χρήση στα social media κατά το lockdown αυξάνει τη μοναξιά και φέρνει κατάθλιψη» και τα ευρήματα που αφορούν παιδιά και εφήβους.

Στις ηλικίες 16-24 η χρήση του διαδικτύου είναι καθολική (100%), με μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα, τα κορίτσια 366 λεπτά και τα αγόρια 340 λεπτά.

Τα κορίτσια χρησιμοποιούν περισσότερο όλα τα social media μίντια (σύνολο 145 λεπτά την ημέρα, έναντι 110 λεπτών των αγοριών), εκτός από το twitter, όπου τα αγόρια προηγούνται.

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, 3 στους 4 δηλώνει πως τα social media προσφέρουν συντροφιά, ενημέρωση και ψυχαγωγία, αλλά επίσης 3 στους 4 περιγράφει ότι παρασύρονται και χάνουν χρόνο, το 70% εκτιμούν πως τους αποτρέπουν από άλλες δραστηριότητες και ένα 43% προσπαθεί κάθε πρωί να μην παρασυρθεί και δεν τα καταφέρνει, γιατί «τα social media είναι εθιστικά», όπως επισήμανε η κ. Ξένια Κούρτογλου της Focus Bari.

Το 42% των ερωτηθέντων βλέπει φωτογραφίες πριν την πανδημία και μελαγχολεί, γιατί του λείπει η κοινωνική επαφή και η φυσική διάδραση με τους φίλους του, το 34% δηλώνει πως κάποιες αναρτήσεις το επηρεάζουν αρνητικά και αισθάνονται έως και κατάθλιψη, ενώ ένα 31% αναφέρει πως νοιώθει περισσότερη μοναξιά από πριν.

Η κ. Κούρτογλου σημειώνει πως τα αγόρια φαίνεται πως δεν παρασύρονται τόσο από τα social media, σε αντίθεση με τα κορίτσια που «μπαίνουν και βγαίνουν» συνέχεια, χρησιμοποιούν ρετούς και φίλτρα για να ωραιοποιήσουν καταστάσεις και φωτογραφίες κλπ.

Η πιο δημοφιλής συσκευή αναδεικνύεται το smart phone και ακολουθεί το τάμπλετ.

Από την εμπειρία του «Χαμόγελου του Παιδιού», συχνά τα παιδιά μπορεί να πέσουν θύματα εκβιασμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο, ανέλυσε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του οργανισμού. «Υπάρχουν χώροι, όπως το dark web όπου τα παιδιά μπαίνουν ανεξέλεγκτα, μόνα τους. Εκεί ενήλικες μπορεί να “ψαρεύουν” παιδιά ή τα παιδιά να βρίσκουν εύκολα ναρκωτικά», επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος.

Το σοκαριστικότερο όλων είναι το πόσο εύκολο είναι να ψαρέψουν ανήλικα θύματα οι θύτες σε γνωστές και ευρέως διαδεδομένες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν νεαρές ηλικίες.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε μία online έρευνα σε γνωστή πλατφόρμα που μπαίνουν τα παιδιά και πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες για να διαπιστώσει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Το αποτέλεσμα είναι και σοκαριστικό αλλά και αντικείμενο προς διδασκαλία.