Ξεκινούν από 10 Νοεμβρίου δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για γυναίκες 49-50 ετών
Κοινωνία

Ξεκινούν από 10 Νοεμβρίου δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για γυναίκες 49-50 ετών

Ξεκινούν από 10 Νοεμβρίου δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για γυναίκες 49-50 ετών

Μία πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για γυναίκες ηλικίας 49-50 ετών προσφέρει το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Απόστολος Δοξιάδης» σχετικά με τη δράση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού από τις 10 Νοεμβρίου θα δημιουργείται αυτόματα ένα παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία για κάθε γυναίκα ηλικίας από 49 έως και 50 ετών, το οποίο θα έχει ισχύ ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσής του.

Η εξέταση θα είναι εντελώς δωρεάν για όλες τις γυναίκες 49-50 ετών, είτε είναι ασφαλισμένες είτε όχι, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τη διενέργειά της.

Για όσες γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, το παραπεμπτικό θα αποσταλεί με το σχετικό sms ή email. Όσες γυναίκες δεν την έχουν ενεργοποιήσει, θα μπορούν να καλέσουν σε οποιοδήποτε διαγνωστικό κέντρο της επιλογής τους, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, όπου δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους, το κέντρο θα ανακτήσει το παραπεμπτικό τους και θα κλείσουν ραντεβού για τη διενέργεια της εξέτασης.

Η επιλογή αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν είναι τυχαία, καθώς τα τελευταία χρόνια ένα ποσοστό περίπου 20% των καρκίνων του μαστού αφορά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών με τις ηλικίες 49-50 να αποτελούν τις πλέον κρίσιμες.

Επιπλέον, επιχειρείται να δημιουργηθεί και να εμπεδωθεί μία κουλτούρα έγκαιρης πρόληψης σε αυτές τις ηλικίες, που θα τους συνοδεύει για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.